NavMenu

NLB banka uvela novi standard za međunarodna plaćanja i prva na tržištu pristupila globalnoj inovativnoj platformi

Izvor: eKapija Utorak, 07.12.2021. 11:28
Komentari
Podeli
(Foto: Adriana Iacob/shutterstock.com)
NLB banka je prethodnih mjeseci vrijedno radila na uvođenju novih standarda plaćanja i povezivanju na SWIFT GPI platformu. SWIFT GPI (Global Payments Innovation) je nova inicijativa koju je razvio SWIFT u saradnji sa 1085 međunarodnih banaka, sa namjerom da unaprijedi plaćanja putem SWIFT mreže, kako za banke tako i klijente, pružajući bržu realizaciju, veću transparentnost troškova transakcije i informaciju o statusu transakcije u realnom vremenu.

- Sa ponosom možemo istaći da je NLB Banka a.d. Podgorica prva banka na domaćem bankarskom tržištu koja od 11. decembra 2021. uvodi novi standard međunarodnih plaćanja, i jedina banka u Crnoj Gori koja je povezana na SWIFT globalnu inovativnu platformu za plaćanja - saopšteno je.

SWIFT GPI omogućava automatsko informisanje o svim detaljima međunarodnih plaćanja. Korišćenjem SWIFT GPI servisa klijentima je garantovana najbrža moguća realizacija plaćanja, uz mogućnost da banka i klijenti prate realizaciju transakcije uživo, u realnom vremenu i primaju obavještenja od iniciranja, pa do same realizacije transakcije. Uz to, omogućen je pregled svih troškova vezanih za plaćanje, tačno vrijeme puta transakcije, kao i potvrda o prilivu sredstava na račun krajnjeg korisnika.

- Povezivanjem na SWIFT GPI NLB banka kombinuje tradicionalan način slanja poruka putem SWIFT mreže uz novi set benefita za naše klijente. Uvođenjem SWIFT GPI standarda povećavamo relevantnost i preciznost plaćanja u okviru brzorastućeg ekonomskog sistema međunarodnih plaćanja pružanjem trenutne vrijednosti krajnjem korisniku. GPI će povećati efikasnost bankarskih platnih operacija, uz smanjenje sveukupnih troškova. Kao banka povezana na GPI platformu postali smo dio mreže koja garantuje uplatu iz inostranstva u najkraćem mogućem roku. Zanimljiv je podatak da se čak 50% GPI uplata pripisuje na račun primaoca za manje od 30 minuta - saopšteno je iz Sektora za platni promet, FinTech i upravljanja gotovinom NLB banke a.d. Podgorica.

Plaćanje putem GPI-a vrši se istog dana kada je pokrenut proces plaćanja, što pomaže u jačanju komercijalnih odnosa klijenata sa dobavljačima. Osnovna karakteristika nove inicijative je transparentnost, jer daje pregled svih troškova koji su uključeni u plaćanje, uključujući i troškove konverzije valuta. Novi standard sada omogućava i trenutno otkazivanje ili obustavu plaćanja, ukoliko ono nije već izvršeno u banci primaoca sredstava.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.