NavMenu

Evo zašto zimi ne bi trebalo paliti grijanje u autu

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 07.12.2021. 10:49
Komentari
Podeli
(Foto: Frederic Legrand - COMEO/shutterstock.com)
Kao i mnogi drugi vozači zimi, jedva čekate da sjednete u auto i da uključite grijanje koje će od vašeg ljubimca napraviti vašeg najboljeg zimskog prijatelja.

Grijanje u autu vam se čini kao odlična ideja dok ujutru idete na posao i putujete po hladnom vremenu, ali to nije baš tako sjajna ideja. To što ćete uključiti grijanje može više da škodi vašem autu nego da mu koristi.

Naviku da uključujete grijanje u autu sigurno imate još od vremena vaših roditelja i djeluje vam sasvim logično da se vozite u toplom autu. Motori u novijim automobilima su mnogo drugačiji od onih koji se nalaze u automobilima koje su vozili vaši roditelji. Moderni automobili su napravljeni tako da mogu da funkcionišu u svim uslovima. Ovo je u potpunoj suprotnosti sa starijim modelima kojima je trebalo 10 do 15 minuta da se zagriju.

Kako biste ugrijali vaš auto sve što treba da uradite jeste da malo sačekate i on će se tokom vožnje ugrijati jer mu motor radi punom parom. Ukoliko još i uključite grejanje, potrošićete mnogo više benzina. Pored bespotrebnog trošenja benzina, višak goriva može da procuri unutar zidova cilindra i komore za sagorijevanje. Umjesto da produžavate vijek trajanja vašeg automobila vi ćete ovako samo da ga skratite.

Ukoliko budete malo istrpjeli hladnoću tokom zime i ne palite uvijek grijanje, vaš automobil će duže da bude ispravan. Auto se brže grije kada je u pokretu, pa ne samo da ćete sačuvati gorivo i uštedjeti novac, sačuvaćete i vaš auto od oštećenja. Prije nego startujete automobil potrudite se da vam svi prozori budu čisti od snijega i leda, a auto će se tokom vožnje sam od sebe ugrijati.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.