NavMenu

Podgorica u 2022. planira 1,35 mil EUR za uređenje zelenih površina - Traže da se izrada planske dokumentacije vrati u nadležnost lokalnim samoupravama

Izvor: Gradski Ponedjeljak, 06.12.2021. 14:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Glavni grad Podgorica)Ilustracija
Izradu planske dokumentacije treba vratiti lokalnim samopravama jer država nije ažurna u njihovom donošenju, a bez toga se ne može zaštititi javni interes, ocijenio je sekretar Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj Glavnog grada Podgorice Miljan Barović.

On je, u emisiji "Znam da znaš" Gradske radio televizije, istakao da je važno građane upoznati sa problemima i ukazati im na benefite ispravnog odnosa prema životnoj sredini.

Naveo je da su nadležnosti Sekretarijata izmijenjene novim zakonom i da je izrada planske dokumentacije sada u nadležnosti Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

- Povjereni su poslovi legalizacije bespravnih objekata na području Podgorice. Sekretarijat radi u tri sektora: legalizacija i izgradnja objekata, planiranje prostora i izdavanje urbanističko-tehničkih uslova i sektor za održivi razvoj - rekao je Barović.

Tvrdi da, od kada je nadležno resorno ministarstvo, značajni prostori u Glavnom gradu nemaju važeći planski dokument što izaziva značajne probleme.

Sekretarijat, kaže, pokušava da utiče da se izrada planske dokumentacije vrati u nadležnost lokalnim samoupravama.

- Javni interes se jedino kroz izradu planskih dokumenata može zaštititi. O tome govori činjenica da su, od 2017. godine do danas, za područje Glavnog grada usvojena svega tri planska dokumenta - podsjeća Barović.

Podnijeto preko 13 hiljada zahtjeva za legalizaciju

Napominje da kadra uvijek nedostaje, naročito kad je riječ o bespravnim objektima, a Glavnom gradu je podnijeto više od 13 hiljada zahtjeva za legalizaciju.

- Potrebno je proširivanje tog kadra. Glavni grad je najopterećenija samouprava kad je riječ o izgradnji objekata - tvrdi Barović.

Ističe da su do donekle zadovoljni tempom legalizacije.

- Ove godine smo donijeli 190 rješenja o legalizaciji objekata i prihodovali oko milion eura. Donijeto je i oko 2.200 rješenja o prekidu postupaka. Ono što nas brine i na šta pokušavamo da utičemo je da animiramo što veći broj građana da pristupe postupku legalizacije - kazao je Barović.

Planirano 1,35 miliona eura za uređenje zelenih površina

Navodi da se, kada je riječ o uređenju prostora, značajno više ulaže u zelene površine.


- U narednoj godini planirano je 1,35 miliona eura za uređenje zelenih površina. Vodimo računa da oplemenjivanjem prostora bude pokriveno što više djelova grada - kazao je Barović.

Dodaje da je projekat gradske uprave "Podgorički, a ne politički", koji podrazumijeva posjete mjesnim zajednicama i razgovor sa mještanima, najznačaniji za urbaniste.

- Inpute koje dobijemo od građana moramo iskoristiti za kvalitetna rješenja i kako bi se politike razvoja osmislile na pravi način. Dobijamo svakodnevno zahtjeve građana, pokušavamo da u što kraćem roku odgovorimo - rekao je Barović.

Govoreći o održivom razvoju, navodi da Sekretarijat ima niz aktivnosti, posebno kada je riječ o pošumljavanju dijela Malog, kao i brda Gorica, nakon požara, a u toku je procedura proglašenja Gorice spomenikom prirode.

Navodi da vandalizam mnogo košta Glavni grad, posebno u simboličkom smislu.

-Nije mi razumljivo da se to dešava u 21. vijeku - kaže Barović.

Dodaje i da je komunikacija sa civilnim sektorom na nivou Glavnog grada vrlo bitna i da je to kredibilan partner za očuvanje prostora i zaštite životne sredine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije, Turizam, sport, kultura

Boravišna taksa biće veća, više novca će dobiti NTO

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera formiralo je radnu grupu za izradu nacrta izmjena i dopuna Zakona o boravišnoj taksi, kojim će se povećati iznos ove naknade koja ulazi u cijenu smještaja za turiste i na novi način definisati raspodjela tog prihoda između opštinskih turističkih organizacije, Nacionalne turističke organizacije i opštinskih i državnog budžeta. To je saopšteno iz ovog resora na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.