NavMenu

Agrogora organic fruits planira ulaganje oko 4,6 mil EUR u fabriku za preradu voća i povrća u Mojkovcu - Izgradnja pogona kreće u martu 2022.

Izvor: Vijesti Subota, 04.12.2021. 12:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jocic/shutterstock.com)Ilustracija
Radovi na fabrici Agrogora organic fruits u biznis zoni u Mojkovcu počeće u martu naredne godine, saopštili su iz lokalne uprave.

Kako je ranije najavljeno, to će biti pogon za inovativnu preradu voća i povrća sa sjevera Crne Gore. Fabriku otvara istoimena turska kompanija, koja je odavno prepoznata na svjetskom tržištu.

- Fabrička hala, montažne čelične konstrukcije i montaža zamrznutih zaliha biće završena u avgustu 2022. Prvo postrojenje za sušenje - zamrzavanjem i druga pomoćna oprema biće postavljena u fabrici krajem naredne godine. Prva fazna proizvodna fabrike će biti u potpunosti aktivna 2023. godine i u narednom biće razmotren početak izgradnje druge faze fabrike u Mojkovcu - saopštili su iz Opštine Mojkovac.

Podsjećaju da je planirano ulaganje u industrijsku halu i izgradnju infrastrukture je 1,4, dok su ulaganje u mašinsku opremu 3,2 mil EUR. Postrojenje za sušenje smrzavanjem moći će, tvrde, punim kapacitetom da preradi 800 tona svežeg voća.

- Agrogora trenutno ima tri zaposlena, a kada fabrika počne da radi punim kapacitetom planirano je zapošljavanje 25 stalno zaposlenih. Sezonski u periodu preuzimanja, ovaj broj će dostići 200 zaposlenih zajedno sa privremeno angažovanim sakupljačima. Planirano je započinjanje sakupljanje voća i IQF zamrzavanje za demo proizvodnju u mobilnim jedinicama u Mojkovcu. U mogućnosti smo da prebacimo smrznute zalihe u našu aktivnu fabriku za sušenje zamrzavanjem u Turskoj i da plasiramo proizvode Agro Gore porijeklom iz Crne Gore u zapadnoj evropi počevši od sezone 2022. godine - najavio je investitor.

Iz kompanije podsjećaju da im ciljno tržište neće biti samo teritorija Mojkovca i okoline, "već i gradovi na sjeveru koji imaju ogromne kapacitete za visokokvalitetnu organsku proizvodnju kao što su Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Plav i Gusinje".

Mojkovac su, objašnjavaju, izabrali je im je tamošnja lokalna uprava "u okviru poslovne zone ponudila veoma povoljne uslove i veoma povoljnu klimu za razvoj poslovanja, kroz veoma dobro organizovanu promociju investicija".
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.