NavMenu

Uskoro novi javni poziv za subvencionisanje nabavke fotonaponskih sistema

Izvor: Mina Subota, 04.12.2021. 13:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: pixabay.com/royburi)Ilustracija
Sljedeći javni poziv za subvencionisanje nabavke i ugradnje fotonaponskih sistema biće raspisan u drugoj polovini decembra, najavio je direktor Fonda za zaštitu životne sredine (Eko-fond), Draško Boljević.

On je na panelu pod nazivom Zelena, cirkularna ekonomija - ekonomski oporavak i nova kultura življenja i poslovanja, koji je održan u četvrtak u okviru konferencije o ekonomiji - Montenegro 2021 u organizaciji Privredne komore (PKCG), kazao da su ovog puta radili na tome da naprave neku inovaciju, kako bi animirali potencijalne korisnike.

- Tako ćemo osim On-grid fotonaponskih sistema, ovoga puta javnim pozivom obuhvatiti i Off-grid sisteme, jer moramo razmišljati i o seoskom i planinskom turizmu, kao i o oblastima Crne Gore gdje još nije prošla elektrodistributivna mreža i onima koji nemaju mogućnost napajanja električnom energijom na taj način - rekao je Boljević.

Boljević je, kako je saopšteno iz Eko-fonda, govoreći o radu te institucije naveo da su prethodni period iskoristili da saniraju potraživanja i potencijalno sporna potraživanja, a sve kako bi u ovoj godini mogli da sprovedu planirane projekte.

- Tokom ove godine sproveli smo projekat subvencionisanja kupovine električnih i hibridnih vozila. Kada smo, na kraju tog projekta, napravili analizu, pokazalo se da su se subvencije za hibridna vozila u relativno kratkom roku realizovale, dok je za električna vozila trebalo malo više vremena, iako je subvencija bila 5.000 EUR - objasnio je Boljević.

Kroz komunikaciju sa potencijalnim korisnicima i korisnicima koji su dobili subvenciju, detektovali su više infrastrukturne probleme, naspram operativnih problema same nabavke vozila i obezbjeđenja finansijskih sredstava.

Boljević je podsjetio da je tokom ove godine, u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), sproveden prvi javni poziv namijenjen privredi i poljoprivredi za ugradnju fotonaponskih sistema.

- S obzirom da je to bio praktično pilot projekat u Crnoj Gori, odziv je bio zadovoljavajući, s tim što dosta aplikanata nije dostavilo pravilnu i kompletnu dokumentaciju. Međutim, da bi se uvažio sav trud i rad onih koji su već aplicirali u prvom javnom pozivu, u sledećem će imati mogućnost da samo dostave dio dokumentacije koji im je falio - objasnio je Boljević.


On je posebno istakao važnost projekta Solari 3000+ i 500+ koji Elektroprivreda (EPCG) realizuje u saradnji sa Eko-fondom i Investiciono-razvojnim fondom (IRF).

- Ovo je pravi primjer dobre saradnje institucija koje pokazuju želju i volju da djeluju za dobrobit građana i privrede - smatra Boljević.

Prema njegovim riječima, drugi, ali ne i manje važan pravac razvoja, jesu projekti zaštite životne sredine, koji će se tokom naredne godine prožimati u radu Eko-fonda.

On je rekao da se na goruće pitanje tretiranja otpada u Crnoj Gori mora pažljivo odgovoriti, kako bi se zatvorilo poglavlje 27 u pregovorima za učlanjenje u Evropsku uniju (EU).

- Vlada i sva resorna ministarstva su prepoznali značaj ovog problema i zajednički smo krenuli da ih rješavamo - zaključio je Boljević.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.