NavMenu

Ujedinjeni Arapski Emirati od Francuza kupuju 80 aviona Rafal i 12 vojnih helikoptera za 17 mlrd EUR

Izvor: Tanjug Subota, 04.12.2021. 10:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Michael Rosskothen/shutterstock.com)Ilustracija
Ujedinjeni Arapski Emirati naručili su 80 borbenih aviona Rafal i 12 vojnih helikoptera u ukupnoj vrijednosti od 17 mlrd EUR (19,2 mlrd USD), produbljujući ekonomske i političke odnose s Francuskom.

Sporazum o najvećoj prodaji francuskog ratnog aviona u inostranstvu zaključen je na početku dvodnevne turneje francuskog predsjednika Emanuela Makrona zemljama Persijskog zaliva, tokom koje će posjetiti i Katar i Saudijsku Arabiju, javlja Rojters.

- Ovo je istorijski ugovor - navela je ministarka oružanih snaga Francuske Florans Parli u saopštenju.

Francusko predsjedništvo je saopštilo da je ugovor, koji su na svečanoj ceremoji potpisali prestolonasljednik Abu Dabija šeik Mohamed bin Zajed al-Nahjan i Makron na marginama sajma Dubai Expo 2020, vrijedan 19 mlrd USD.

- Ovaj ugovor cementira strateško partnerstvo koje je jače nego ikad i direktno doprinosi regionalnoj stabilnosti - ocjenjuje se u saopštenju francuskog predsjedništva.

Akcije kompanije Daso Aviation, koja proizvodi avione Rafal, porasle su za više od 9% na Pariskoj berzi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.