NavMenu

Nezaustavljivo poskupljenje hrane - Međunarodni indeks cijena oborio desetogodišnji rekord

Izvor: Tanjug Četvrtak, 02.12.2021. 13:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Adisa/shutterstock.com)Ilustracija
Cijene prehrambenih proizvoda na međunarodnim tržištima porasle su u novembru četvrti mjesec zaredom, vođene snažnom potražnjom za pšenicom i mliječnim proizvodima, objavila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Indeks cijena hrane, koji izračunava FAO, isnosio je u prosjeku 134,4 poena prošlog mjeseca, što je njegov najviši nivo od juna 2011. i rast od 1,2% u odnosu na oktobar, navodi se u izvještaju objavljenom na veb sajtu te svjetske agencije.

Ovaj pokazatelj, koji prati mjesečne promjene globalnih cijena pet osnovnih životnih namirnica - žitarica, šećera, biljnih ulja, mlijeka i mliječnih proizvoda i mesa, porastao je za 27,3% u odosu na novembar 2020.

Najveći rast su u novembru su zabilježile cijene mlijeka, za 3,4% u odnosu na prethodni mjesec, što je rezultat snažne globalne uvozne tražnje za puterom i mlijekom u prahu, jer su kupci nastojali da obezbijede spot isporuke u očekivanju da će se situacija s ponudom na tržištu pogoršati.

Žitarice su poskupjele za 3,1% u odnosu na oktobar, a u poređenju s novembrom 2020. godine bilježe rast cijena od 23,2 procenta. Izvozne cijene kukuruza su blago povećane, međunarodne cijene pirinča su ostale uglavnom stabilne, dok su cijene pšenice dostigle najviši nivo od maja 2011.

Porast kotacija pšenice je odraz velike potražnje u uslovima oskudne ponude, posebno pšenice visokog kvaliteta, ali je njihovom povećanju doprinijela i zabrinutost zbog prevremenih kiša u Australiji i neizvjesnost u pogledu potencijalnih promjena izvoznih mjera u Ruskoj Federaciji.

Cijene šećera su u novembru napredovale za 1,4% na mjesečnom nivou, dok su na međugodišnjem skočile za skoro 40%. Taj rast je prvenstveno vođen višim cijenama etanola, mada su velike isporuke iz Indije i pozitivni izgledi za izvoz šećera iz Tajlanda ublažili pritisak na uzlasni trend kotacija.

Što se tiče biljnih ulja, njihove cijene su opale za 0,3% sa rekordnog nivoa dostignutog u oktobru, usljed pojeftinjenja sojinog i repičnog ulja, kao i nižih cijena sirove nafte. Globalne cijene palminog ulja ostale su čvrste.

Međunarodne cijene mesa su takođe pale za 0,9%, četvrti mjesec uzastopno, pod uticajem smanjenja kineskih kupovina svinjskog mesa. Snažno su potonule i kotacije ovčijeg mesa zbog povećane izvozne ponude iz Australije. Cijene goveđeg i živinskog mesa su uglavnom mirovale.

U odvojenom izvještaju, koji je takođe objavljen danas, FAO predviđa da će svjetska proizvodnja žitarica iznositi na 2.791 milion tona u 2021. godini, što je novi rekord i za 0,7% više nego prošle godine.

U poređenju sa 2020. godinom, procjenjuje se da će proizvodnja žitarica krupnog zrna i pirinča širom svijeta porasti za 1,4%, odnosno 0,9%, respektivno, dok će proizvodnja pšenice opasti za 1,0%.

Takođe se predviđa da će globalna potrošnja žitarica u 2021/22. godini porasti za 1,7% na 2 810 miliona tona, te da će svjetske zalihe žitarica do kraja sezone 2022. godine pasti za 0,9%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.