NavMenu

Predstavljena platforma "Brže do ljekara" - Novi sistem zakazivanja pregleda štedi vrijeme i doktorima i pacijentima

Izvor: eKapija Četvrtak, 02.12.2021. 13:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: MIND AND I/shutterstock.com)Ilustracija
Novi sistem zakazivanja specijalističkih pregleda "Brže do ljekara" značajno će rasteretiti nepotrebne birokratije izabrane ljekare, specijalistima na sekundarnom i tercijarnom nivou dati mogućnost da sami zakažu dodatane preglede i konsultacije, a pacijentima omogućiti da na jednostavniji i lakši način ostvare pravo na zdravstvenu uslugu koja im je neophodna.

Predstavljajući novi sistem zakazivanja, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović pojasnila je kako će to izgledati u praksi.

- Kada specijalista u bolnici, nakon pregleda, zatraži pregled kolege, pacijent na licu mjesta dobija termin i vrijeme kontrole. Taj pacijent se više, dakle, ne vraća kod izabranog ljekara samo zbog uputa. Tako štedimo vrijeme i pacijentima i izabranim doktorima - kazala je ministraka.

Ona je podsjetila da su izabrani ljekari bili nezadovoljni zbog vremena koje su trošili na pisanje uputa i izrazila očekivanje da će sada imati više mogućnosti da se posvete pacijentima.

- I same građane ohrabrujemo da podignu ljestvicu očekivanja od svojih izabranih ljekara. Oni nijesu, kako ih dio javnosti doživljava samo put do specijaliste, već su nadležni da tretiraju makar 70% zdravstvenih problema pacijenata - poručila je dr Borovinič Bojović.

Kao prednosti novog sistema zakazivanja ministarka je navela i produženo vrijeme za prvi pregled kako kod izabranog doktora tako i kod specijalista na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite te mogućnost za podrobniji pregled, i u konačnom kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

Borovinić Bojović je zahvalila kolegama na predanom radu i angažavonju da bi ovaj sistem profunkcionisao i naglasila kako je ovo jedno u nizu zančajnijih dostignuća u prvoj godini rada resora zdravlja, a koja je obilježena fokusom na borbu protiv pandemije.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore, Ljiljana Radulović rekla je da se za deset dana, u prosjeku, iz domova zdravlja ka toj zdravstvenoj ustanovi uputi oko 7.500 uputa za pregled, a 80% njih su kontrole.

- S obzirom na to da će pacijenti termine od danas dobijati u KCCG, to za našu kuću, koja je ujedno i stub crnogorskog zdravstvenog sistema, znači da ćemo za tih deset dana poštedjeti 5.500 pacijenata odlazaka ka izabranim ljekarima - navela je Radulović.

KCCG će, kako je kazala, za godinu spriječiti 180.000 izlišnih odlazaka po uput.

Ona je dodala da je svjesna da novi sistem znači dodatan napor za specijaliste i njihove medicinske sestre u svim bolnicama, ali da je konačan cilj zadovoljan pacijent.

- S obzirom na to da su naše uvažene kolege, izabrani ljekari u domovima zdravlja, sada oslobođeni bespotrebne birokratije, molim ih i pozivam da nam pomognu i da se maksimalno posvete prevenciji bolesti na primarnom nivou - navela je Radulović.

Doktorica Doma zdravlja Podgorica, Milena Cojić, kazala je da je prethodni sistem zakazivanja pregleda onemogućavao izabranim ljekarima da se adekvatno posvete pacijentu te da je ogroman broj administartivnih procedura uslovio da ljekar veliki dio svog vremena posveti traženju slobodnih termina za specijalističke i dijagnostičke prelgede na sekundarnom i tercijarnom nivou.

- Platforma koju danas predstavljamo olakšaće rad timova u domu zdravlja, a time će se omogućiti podizanje kvaliteta zdravstvene usluge - rekla je Cojić.

Ona je kazala da očekuju da se uspješnim aktiviranjem platforme smanji nepotrebno šetanja pacijenata od domova zdravlja do opštih bolnica i KCCG.

- Izabrani ljekar će nakon pregleda, ukoliko procijeni da je potrebno, uputiti pacijenta ljekaru specijalisti na sekundarnom i tercijarnom nivou, sa zakazanim terminom prvog specijalističkog pregleda - navela je Cojić.

Nakon toga, kako je kazala, ljekar specijalista "preuzima pacijenta" i zakazuje sve potrebne dodatne specijalističke preglede i dijagnostičke procedure na sekundarnom i tercijarnom nivou.

- Na taj način će pacijent tek nakon potpune specijalističke obrade biti vraćen izabranom ljekaru na dalje praćenje - rekla je Cojić.

Kako je dodala, pacijentovo vrijeme čekanja na pojedine preglede, koje je do sada bilo produžavano jer je to pravo mogao ostvariti tek nakon dodatnih posjeta izabranom ljekaru, biće skraćeno. Platformom je, kako je rekla Cojić, omogućeno da mu naredni specijalistički pregled odmah bude zakazan bez dodatne posjete domu zdravlja.

- Izabrani ljekar će imati više vremena da se posveti preventivnim pregledima i skrining programima, koji bi trebalo da čine okosnicu rada u domovima zdravlja, čime bi se mnoge bolesti mogle preduprijediti, ili na vrijeme otkriti - istkla je Cojić.

Direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja, Aleksandar Sekulić, kazao je da je analizom zatečenog stanja na nivoima primarne, sekundarne i tercijalne zdravstvene zaštite identifikovan fragmentisan, nepovezan, a time i neefikasan proces rada zdravstvenog sistema.

- Svi ljekari koji u vremenu pandemije ujedno obavljaju i redovne aktivnosti, više neće biti primorani da se bave papirologijom i administrativnim poslovima, već će biti okrenuti pacijentu - naveo je Sekulić.

On je rekao da uskoro pacijenti neće morati primarno da brinu o medicinskoj dokumentaciji, već će ona postati trajno integrisana kroz njegov elektronski zdravstveni karton, i biti dostupna i pacijentu i ljekaru u svakom momentu.

- Idemo fazno, sistematski i sa željom da crnogorsko zdravstvo bude bezpapirno i potpuno digitalno, u skladu sa trendovima razvijenog svijeta - dodao je Sekulić.

Neurolog KCCG Sanja Gluščević kazala je da je novi sistem zakazivanja "Brže do ljekara" odgovor na izazove, koji su mučili doktore i pacijente.

- Radimo na tome i da uskoro omogućimo svakom našem pacijentu da na kontrole dođe kod specijaliste koji ga vodi, a ne kod kolege koji je u smjeni kada mu je zakazan pregled - rekla je dr Gluščević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Industrija

Novi tender za zakup Željezare - Prednost kompanijama koje proizvode "zeleni čelik", u prvih pet godina najmanje 25 mil EUR investicija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi tender za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje dužom od 65 godina. Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.