NavMenu

Prozor koji ne mijenja transparentnost, a odbija sunčevu toplotu

Izvor: gradjevinarstvo.rs Srijeda, 01.12.2021. 13:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Pexels)Ilustracija
Prozor nije samo otvor na objektu kroz koji ulaze vazduh i sunčeva energija, već element koji povezuje unutrašnji prostor sa spoljašnjim svijetom. Kako su tehnologije napredovale, tako su se pojavljivale i nove vrste prozora, pa se sada mogu pronaći pametni prozori od prirodnih materijala koji su energetski efikasni.

Na primjer, prozori sa elektrohromiranim premazom na staklu, elektronski se zatamnjuju na zahtjev. Međutim, kako staklo postaje tamnije, sve je teže vidjeti kroz njega. Osim toga, oni djelimično blokiraju vidljivi spektar sunčeve svjetlosti, ali ne nužno i infracrveni spektar, koji daje toplotu.

Shodno ovome, prozori koji odbijaju sunčevu toplotu nisu neka novina, ali jeste to da staklo ne mijenja trasnparentnost, tačnije ostaje prozirno iako preko sebe ima premaz kojim se reguliše prodiranje sunčevih zraka. Novi izum je zapravo promjenjivi materijal koji se koristi za prozore. On blokira dolaznu toplotu iz okoline dok ostaje uglavnom providan. Ovo je značajno i sa aspekta smanjenja korišćenja klimatizacije tokom ljetnjih mjeseci.

Materijal su razvili naučnici sa Nanyang Tehnološkog univerziteta u Singapuru i Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu.

Sastoji se od jeftine mješavine titan dioksida, volfram trioksida, neodimijum-niobijuma i kalaj oksida. Ovo se nanosi kao premaz na obično staklo prozora i povezuje se u strujno kolo. Fukcioniše na način da kada se želi dodatna toplota u objektu, materijal se isključuje. Međutim, tokom toplijih mjeseci, struja je uključena i blokira se sunčeva toplota. Istraživanje je pokazalo da se blokira do 70% dolaznog infracrvenog zračenja, dok prolazi do 90% sunčeve svjetlosti.

Pored ovoga, testovi su pokazali i da je postojaniji i dugotrajniji u odnosu na postojeće prozore sa elektrohromiranim premazom. Prozori koji uključuju ovu tehnologiju takođe bi mogli biti obloženi i elektronski-promjenjivim filmom koji je stvorio isti tim, a koji koristi nanočestice ugljenika za puštanje ili blokiranje prolaza toplote iz spoljašnjeg okruženja. Očekuje da će ovo posebno biti korisno u oblastima sa umjerenom klimom.

Istraživanje je nedavno objavljeno u časopisu ACS Omega.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.