NavMenu

Šteta zbog ugrožavanja vodovoda Bolje sestre može biti u milijardama

Izvor: Dan Utorak, 30.11.2021. 15:48
Komentari
Podeli
Opstanak Regionalnog vodovoda (RV) je dugi niz godina direktno ugrožen kako legalnom, tako i nelegalnom, nekontrolisanom eksploatacijom šljunka i pijeska iz korita rijeke Morače, koja se u velikoj mjeri odvija u zoni sanitarne zaštite vodoizvorišta Bolje sestre, i time narušava izdašnost ovog izvorišta, upozorio je u razgovoru za Dan predsjednik odbora direktora ovog preduzeća Zoran Lakušić.

Naglašava da problem devastacije Morače traje decenijama, intenziviran je poslednjih 10 godina, a sada je već, kako kaže, i laicima golim okom vidljivo da pojedini djelovi obale izgledaju kataklizmično.

- Korito rijeke Morače je vještački "spušteno" za minimum 5-7 metara, i to se, po mišljenju stručnjaka, mora odraziti na kretanja i izdašnost podzemnih voda, te samim tim i na izdašnost izvorišta Bolje sestre, iz kojeg se snabdijeva vodom šest primorskih opština. Za deceniju i po izdašnost je smanjena za više od 80 odsto, sa 2.660 litara u sekundi 2005. na istorijski minimum od svega 334 litra početkom septembra 2020. godine. To je znatno ispod projektovanog kapaciteta vodovoda od 1.100 litara i predstavlja ozbiljnu opasnost da bi u turističkoj sezoni primorje moglo ostati bez dovoljno vode - izjavio je Lakušić.

Govoreći o posledicama nelegalne eksploatacije šljunka, Lakušić kaže da Regionalni vodovod trpi gubitke i potencijalno se dovodi u opasnost kako dalje poslovanje, tako i ozbiljni turistički projekti koji očekuju priključenje na sistem regionalnog vodosnabdijevanja (RVS).

- Time su dodatno ugroženi svi dalji strateški planovi na proširenju sistema i budući razvoj firme, za koje je i država dala garancije u okviru finansijskih aranžmana namijenjenih realizaciji, a od čije implementacije će benefit imati crnogorska privreda, svi građani Crne Gore, a posebno oni na Primorju, kao i brojni turisti. Takođe, ugrožavanje ovog izvorišta imalo bi nesagledive posledice po turizam u Crnoj Gori i potencijalni gubici bi se mjerili stotinama miliona, pa i milijardama eura - ocijenio je Lakušić.

Dodaje da i pored uvedenog moratorijuma 2017. godine, svjedoci smo da nelegalna eksploatacija šljunka iz crnogorskih rijeka ni u jednom trenutku nije zaustavljena, te da su vidljivi rezultati i stvarni efekti tih aktivnosti u potpunosti izostali.

Naglašava da je nova uprava preduzeća u pokušavanju da zaštiti vodoizvorište Bolje sestre i zaustavi dalji trend pada izdašnosti, ali i spriječi dalju devastaciju korita rijeke Morače i Cijevne, kao svoj prioritet postavila zaštitu i revitalizaciju vodoizvorišta.

– Trenutno je u završnoj fazi izrada studije međunarodnih eksperata za potrebe RV koju finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a koja će nam pružiti dovoljno naučnih podataka, te dati potrebne smjernice za donošenje odluka o tome koje aktivnosti je potrebno preduzeti kako bi u najkraćem roku postigli rezultate u revitalizaciji izvorišta i njegovom vraćanju u stanje koje obezbjeđuje održivo funkcionisanje RVS, a samim tim i normalno poslovanje RV - navodi on.

Govoreći o zatečenom stanju u preduzeću, Lakušić kaže da je imenovan na funkciju predsjednika odbora direktora početkom juna, te da treba imati u vidu da je ljetnja sezona ključni period u poslovanju preduzeća Regionalni vodovod, kada sistem RVS radi u punom pogonu i maksimalniom kapacitetu.

- Ova sezona je bila daleko izazovnija od prethodnih, utoliko prije što smo svi očekivali veliki broj gostiju i povećane zahtjeve za isporukom vode. U isto vrijeme je Regionalni vodovod bio suočen sa problemom koji je ovih dana veoma aktuelan - drastičnim padom izdašnosti vodoizvorišta Bolje sestre. Takvo stanje je predstavljalo realan rizik po uspješnost sezone i opasnost da tokom sezone može doći do nedostatka potrebnih količina vode za snabdijevanje Crnogorskog primorja, što bi imalo nesagledive posledice po uspješnost sezone. Ovo pitanje je iziskivalo brzu i efikasnu reakciju, kako odbora direktora i novog izvršnog direktora, tako i tehničkog sektora i svih zaposlenih u RV, gdje smo uz veliki napor svih preduzeli neophodne mjere i uz stalno praćenje, kontrolu i nadzor stanja u sistemu, uspjeli da završimo ljetnju sezonu bez problema i isporučimo sve tražene količine vode - naglašava Lakušić.

Regionalni vodovod je tokom 2020. godine realizovao projekat povezivanja Herceg Novog na RVS, kao poslednju od šest primorskih opština koja nije bila direktno povezana na sistem Regionalnog vodovoda, što je ujedno i završetak prve faze izgradnje RVS.

Dodao je da je regionalni vodovod još opterećen rezultatom sudskog postupka sa kompanijom Štrabag, kojoj je 2018–2019. godine bio prinuđen da isplati skoro 12 mil EUR na ime odštete za raskidanje ugovora o izgradnji, a po presudi Međunarodnog arbitražnog suda u Parizu, zbog čega je preduzeće bilo u blokadi gotovo 10 mjeseci.

- Ustavni sud je postupak vratio na reviziju Apelacionom sudu, pa čekamo dalje postupanje nadležnih institucija po tom pitanju - napomenuo je Lakušić.


Podnijeli 16 prijava

Lakušić dodaje da rade na obezbjeđivanju podrške svih nadležnih institucija u čijoj je nadležnosti zaštita i kontrola vodnih resursa, tj. praćenje i kontrola, te sankcionisanje aktivnosti kojima se ugrožavaju prirodni resursi Crne Gore.

- Regionalni vodovod je u poslednjih nekoliko mjeseci podnio 16 prijava po kojima je Uprava policije postupila i došlo je do šire akcije hapšenja počinilaca ovih djela. Sledeći korak je u nadležnosti tužilaštva - zaključuje on.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Građevina

Budva naručila gradnju saobraćajnice kod gradskog groblja Podkošljun - Vrijednost posla skoro pola miliona eura

Opština Budva raspisala je tender za radove na izgradnji saobraćajnice kod gradskog groblja Podkošljun, sa kompetnom infrastrukturom. Vrijednot posla procijenjena je na 495.868 EUR. Tender je otvoren do 31. maja, detaljnije OVDJE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.