NavMenu

Vrijeme doručka koje će vam produžiti život

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 29.11.2021. 15:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Amarita/shutterstock.com)Ilustracija
Već znamo da je doručak najvažniji obrok u danu, ali novost je da stručnjaci vjeruju da ga treba pojesti u cik zore.

Naime, prema novom istraživanju, jedenje doručka do 7 sati moglo bi da produži životni vijek.

Prethodna istraživanja pokazala su da jedenje kasno uveče remeti unutrašnji sat tijela i povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i bolesti srca. Ali, tek nekoliko studija se bavilo pitanjem ima li vrijeme doručka sličan uticaj. Stoga su naučnici sa Univerziteta Njujork poželjeli da otkriju da li je vrijeme prvog obroka u danu povezano sa dugovječnošću.

U tu svrhu pratili su više od 34.000 Amerikanaca starijih od 40 godina tokom nekoliko decenija. Volonteri su bilježili vrijeme obroka, a naučnici su ih tokom studije upoređivali sa stopama smrtnosti.

Rezultati, objavljeni u Journal of Nutrition, pokazali su da su oni koji doručkuju između 6 i 7 sati imaju 6% manje šanse da će prerano umrijeti od teških bolesti poput srčanih bolesti ili raka od onih koji su redovno doručkovali u 8 ujutro, kao i 12% manji rizik od rane smrti od onih koji su prvi obrok konzumirali u 10 ujutro.


Smatra se da preskakanje doručka ili kasno jedenje narušava tjelesni "sat za ishranu" - unutrašnje programiranje koje kontroliše oslobađanje hormona povezanih s hranjenjem, poput insulina. Ovaj hormon pomaže u sagorijevanju glukoze iz krvotoka, a njegov nivo dostiže vrhunac u ranim jutarnjim satima.

Jedenje kasnije može značiti da tijelo postupno proizvodi manje insulina i povećava nivo glukoze u krvi, što dovodi do dijabetesa i srčanih bolesti.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.