NavMenu

Omrikon soj korone izaziva drastične skokove na tržištu nafte

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 29.11.2021. 14:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: QiuJu Song/shutterstock.com)Ilustracija
Cijene nafte ponovo su jako skočile danas posle velikog pada u petak zbog pojave novog soja korona virusa omikron.

Oko 11.25 po srednjeevropskom vremenu barel brenta za isporuku u januaru porastao je 4,13 odsto na 75,12 dolara, a u Njujorku se cijena američke referentne nafte WTI za isti mesec povećala 4,6 odsto na 71,33 dolara za barel.

Cijene za ove dvije referentne nafte u petak su izgubile više od 10 odsto u samo jednoj seansi, što je prvi put od početka pandemije u aprilu 2020. godine.

Cijena nafte ponovo raste posle šoka izazvanog otkrićem novog soja kovida-19 u Južnoj Africi, rekao je analitičar Avtar Sandu iz agencije Filip Fjuturs (Phillip Futures).

Ali on je dodao da je zabrinutost oko novog soja koji bi mogao da poremeti ekonomski oporavak i planove nekih centralnih banaka daleko od otklonjene.

Svjetska zdravstvena organizacija danas je ocijenila da varijanta omnikron predstavlja vrlo visok rizik na globalnom nivou i ukazuje da ostaju brojne nepoznanice vezane za nju kao što su zaraznost, koliku zaštitu od nje pružaju postojeće antikovid vakcine, koliko ozbiljne simptome izaziva.

U očekivanju da se sazna više o novom soju koronavirusa brojne zemlje preduzele su mjere za blokiranje kretanje dobara i putnika, što dodatno optrećuje tražnju nafte.

SAD, koje su se tek otvorile u novembru za strane putnike, najavile su od danas zatvaranje granica za putnike iz osam zemalja južne Afrike. Japan je odlučio danas da se zatvori za sve strane putnike, a Izrael je zabranu svim strancima uveo juče.

U tom kontekstu se smatra ključnim sastanak u četvrtak članova Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihovih saveznica preko sporazuma Opek plus.

Jedan analitičar smatra da bi obzirom na potencijalni uticaj novog soja virusa na tražnju Opek plus mogao da pauzira kretanje ka povećanju ponude nafte.

Kartel i dalje svaki dan ostavlja oko četiri miliona barela nafte pod zemljom u odnosu na svoj referentni nivo proizvodnje.

Investitori takođe prate razgovore oko Irana, istorijskog proizvođača Opeka koji je sklonjen sa tržišta od 2018. godine. Teheran je izjavio danas da je čvrsto riješen da postigne sporazum sa međunarodnom zajednicom na pregovorima koji su nastavljeni danas u Beču.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.