Izvor: Mina | Ponedjeljak, 29.11.2021.| 11:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uprava za imovinu našla kupca za 10.500 tona pšenice

Ilustracija
Ilustracija (Foto: smart.art/shutterstock.com )
Uprava za katastar i državnu imovinu uspjela je da na trećem javnom pozivu dođe do kupca za prodaju pšenice koju je bivša vlada kupila u aprilu prošle godine, pišu Vijesti.

Na prodaju je bilo 10.500 tona pšenice, po početnoj procijenjenoj vrijednosti od 247,5 EUR po toni, odnosno, ukupno za skoro 2,6 mil EUR.

Iz Uprave, kojom rukovodi Koča Đurišić, podgoričkom listu je potvrđeno da su našli kupca i da je u toku procedura u vezi zaključivanja kupoprodajnog ugovora, ali nije saopšteno ko je kupac i koju je cijenu ponudio.

Početna cijena na trećem javnom pozivu je bila 247,5 EUR po toni.

Bivša vlada je kupila pšenicu iz Francuske sa obrazloženjem stvaranja državnih rezervi zbog mogućih prekida snabdijevanja zbog pandemije.

Za nju je tada plaćeno 2,4 mil EUR ili 229,23 EUR po toni, ali je u međuvremenu dato još skoro 100.000 EUR za skladištenje i njenu zaštitu. Tako da bi u slučaju prodaje po početnoj cijeni, država mogla nadoknaditi trošak.

- Na osnovu izvještaja o procjeni fer vrijednosti pšenice 10.500 tona od 27. avgusta i 13. oktobra ove godine početna cijena pšenice bila je 247,5 EUR po toni. Objavljena su tri javna poziva za učešće na javnom nadmetanju za prodaju pšenice u državnoj svojini. Treći javni poziv je bio 1. novembra, a rok za podnošenje prijava bio je do 8. novembra. Prijavio se jedan ponuđač koji je dostavio cjelokupnu i ispravnu dokumentaciju - rekli su iz Uprave.

Na osnovu dostavljene ponude i zapisnika sa otvaranja ponuda, donijeta je odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Javno nadmjetanje je bilo 12. novembra, a kupac je dužan da sa Upravom za katastar i državnu imovinu zaključi ugovor o kupoprodaji u roku od 30 dana od održavanja javnog nadmetanja.

- Ova procedura je u toku - kazali su iz Uprave.

Radna grupa, koju su činili predstavnici ministarstava finansija, ekonomskog razvoja i poljoprivrede i Uprave za katastar i državnu imovinu, početkom juna je predložila da se 10,5 hiljada tona pšenice proda na međunarodnom javnom tenderu u skladu sa Zakonom o državnoj imovini.

Tada su postojala tri scenarija kako bi se smanjila šteta od kupovine te pšenice, a to su - prodaja stranoj kompaniji, prodaja domaćim mlinovima, ili da se samelje i dio proda, a dio podijeli privrednicima.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja ranije je bilo najavljeno da će dokumentacija o kupovini te pšenice biti dostavljena tužilaštvu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE