Izvor: Mina | Subota, 27.11.2021.| 11:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Depoziti u bankama za 500 mil EUR veći od državnog duga

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Moerschy)
Depoziti u bankama na kraju oktobra iznosili su 4,06 mlrd EUR i nalaze se na najvećem nivou ikada.

Prema podacima Centralne banke (CBCG) depoziti su sada 750 miliona veći nego u oktobru prošle godine, prenose Vijesti.

Prema podacima Ministarstva finansija, neto javni dug je na kraju septembra iznosio 3,55 milijardi, odnosno depoziti privrede i građana u bankama su 500 miliona veći od državnog duga.

Ukupno odobreni krediti na kraju oktobra iznosili su 3,44 milijardi, pa su depoziti za oko 600 miliona veći od izdatih kredita. Ovo pokazuje značajnu snagu i očuvanost bankarskog sektora koji ima prostor da poveća kreditiranje privrede, građana i javnog sektora.

Depoziti i štednja crnogorskih građana iznose 1,35 mlrd EUR i 130 miliona ili 11% su veći nego u istom mjesecu prošle godine. Depoziti privrede iznose 1,25 milijardi i 230 miliona ili 22% su veći nego prije 12 mjeseci.

Javna uprava na državnom i lokalnom nivou ima depozite u bankama od 283 miliona i imali su rast u uporednom periodu za 50 miliona ili 20%. Domaći finansijski sektor imao je depozite od 47 miliona, što je na nivou prošlogodišnjih.

Depoziti nevladinih i neprofitnih organizacija iznose 60 mil EUR i za dva miliona su veći nego prije godinu.

Strane firme i građani su u crnogorskim bankama na kraju oktobra imali depozite od 1,06 milijardi što je 340 miliona ili 48% više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Od stranih depozita na strane građane se odnosi 606 miliona EUR, što je oko 150 miliona više, dok strane kompanije za godinu povećale depozite skoro duplo sa 234 na 445 mil EUR.

Strane finansijske organizacije su za prethodnih 12 mjeseci smanjile depozite sa 26 na 7 mil EUR, dok je stranim nevladinim i neprofitnim organizacijama ostala ista suma u bankama od 3 mil EUR.

Podaci o ročnosti depozita domaćih građana pokazuju da su značajno povećani depoziti po viđenju (novac koji se nalazi na tekućem računu bez oročenja) sa 758 miliona EUR u oktobru prošle godine na sadašnji iznos od 901 milion, dok su oročeni depoziti (klasična štednja uz kamatu) za isti period neznatno smanjeni sa 467 na 456 mil EUR.

Domaće kompanije su na kraju oktobra dugovale crnogorskim bankama za kredite 1,13 milijardi što je svega jedan odsto ili 17 miliona više nego prije godinu. Građani bankama za kredite duguju 1,42 mlrd EUR što je oko dva odsto ili 30 miliona više nego prije godinu.

Ukupne kreditne obaveze stranih pravnih i fizičkih lica prema crnogorskim bankama na kraju oktobra iznose su 592 mil EUR, što je 240 miliona ili 66% više nego prije godinu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE