NavMenu

Završena revitalizacija u TENT B - Blok B1 od 670 MW na mreži, dodatna energetska sigurnost

Izvor: eKapija Petak, 26.11.2021. 12:59
Komentari
Podeli
(Foto: Danilo Mijatović)
Posle uspješno završene revitalizacije, blok B1 u Termoelektrani Nikola Tesla B pušten je u probni rad. Ovaj blok sada ima snagu 670 MW, što je za 20 MW više nego prije modernizacije, a dodatno mu je produžen radni vijek i povećana efikasnost, navedeno je u saopštenju JP EPS.

Vrijednost ove investicije je 90 mil EUR. Najveći udio od 70 mil EUR ima remont kotlovskog postrojenja i čak 70% tog posla uradile su srpske metalske i kotlarske firme. To je bio i najsloženiji dio ove revitalizacije B1, jednog od dva najjača termo bloka u EPS-u.

- U ovom velikom projektu ugrađeno je 4.000 tona novog čelika, 3.000 tona građevinskog materijala, a urađeno je više od 55.000 zavarivanja, bez greške. Hvala mladim inženjerima koji su bili okosnica ove modernizacije i time su postali siguran stub znanja i stručnosti za buduće projekte u EPS-u - rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora Elektroprivrede Srbije.

Osim povećanja snage, radnog vijeka i energetske efikasnosti, ova revitalizacija unaprijediće i uslove zaštite životne sredine. Ugradnjom sistema za redukciju azotnih oksida, smanjiće se emisija azotnih oksida ispod 200 miligrama po kubnom metru.


Ekološki projekti intenzivno se rade i u TENT A i u TENT B. Napreduje gradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT A, a započet je i projekat gradnje takvog postrojenja i u TENT B.

- Cilj je da u najvećoj fabrici struje na Balkanu, gdje se proizvodi više od polovina električne energije realizuju svi projekti za zaštitu životne sredine i da do 2027. godine sve termoelektrane EPS-a budu u potpunoj usaglašenosti sa Direktivom o industrijskim emisijama - zaključuje se.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.