NavMenu

AB Soft poslovni softver za komunalne usluge - Evidencija, obračun, naplata i sudski postupci svih komunalnih usluga

Izvor: eKapija Utorak, 07.12.2021. 08:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/ppoppy486)Ilustracija
AB Soft poslovni softver za komunalne usluge ima osnovnu namjenu da integralno obuhvati sve poslovne procese i funkconalnosti koje su potrebne za efikasno obavljanje poslova iz domena distribucije i naplate komunalnih usluga. Podržani su poslovi evidencije i naplate preduzeća različitih veličina i djelatnosti - od najmanjih do velikih sistema koji kupcima svakog mjeseca pošalju na stotine hiljada faktura.

Jedinstvena baza podataka glavne knjige i pomoćnih knjiga Sistem čini jedinstveno rješenje s jedinstvenom bazom podataka. Pokriva evidenciju, obračun i fakturisanje svih vidova komunalnih usluga (toplotne energije, gasa, vode, održavanje higijene u gradu, gradska zelenila, zakupa objekata, tržnica i pijaca, pogrebnih usluga, otkup stanova, gradsko građevinsko zemljište, održavanje stambenih zgrada i kućnih savjeta, zakup lokala, zakup bilborda...) uz evidenciju svih vidova subvencija količinskih i finansijskih po kategorijama i podkategorijama kupaca.

Realizovana je veza s mobilnim uređajima za očitavanje na terenu. To je sopstveno, AB Soft­ovo, rješenje za Android aplikacije i mobilne uređaje, ali postoji mogućnost i veze s drugim sistemima koji automatski čitaju stanja potrošnje na mjernim mjestima. Na osnovu očitanih podataka ili podataka koji su u evidenciju dospjeli unosom, generišu se fakture koje sadrže zaduženja za izvršene usluge ili potrošnju i eventualno obračunatu kamatu za zakasnele uplate ili neplaćene račune.

Na veoma jednostavan način omogućeno je generisanje kampanje obračuna i fakturisanje uz masovno štampanje računa direktnim slanjem na štampač ili pdf format, kao i generisanje različitih formata štampe. Računi se pored obaveznih elemenata štampaju sa QR kodom, uplatnicom i prikazom neizmirenih dugovanja po svim osnovama iskazanim na različitim knjigovodstvenim kontima po vrsti duga.

Po potrebi, moguće je slanje na e‑mail kupca. Fakture se štampaju po unaprijed zadatoj klasifikaciji: po mjestima, rejonima, PAK-­ovima, ulicama i brojevima na adrese kupaca ili druge adrese po zahtjevu kupca i po unaprijed definisanom redosljedu. Integrisano i automatizovano, nakon izrade kampanje, računi se automatski prosleđuju računovodstvu uz generisanje naloga za knjiženje s mogućnošću knjiženja prihoda po organizacionim djelovima preduzeća i po vrstama fakturisanih usluga, automatsko popunjavanje knjiga izlaznih faktura, poreske i POPDV evidencije.

Poreska prijava se na osnovu ove evidencije automatski generiše i učitava elektronskim putem na portal Poreske uprave.


Evidencija plaćanja računa i praćenje potraživanja

Kod evidencije plaćanja računa, u primjeni je više načina: preuzimanjem izvoda iz e‑banking i povezivanje uplata s računima, uplata preko blagajni i automatsko generisanje naloga za knjiženje uplata na karticama kupaca raspoređivanjem uplata po strukturi duga po definisanom pravilu troškovi, kamata, glavnica.

Štampanjem QR koda na fakturi omogućeno je automatsko generisanje naloga za plaćanje kod mobilnog bankarstva, kod blagajni instaliranjem QR kod čitača omogućeno je blagajniku da na veoma jednostavan način evidentira uplatu prepoznavanjem svih elemenata sa fakture uz obavještenje od strane sistema koliki je ukupan dug kupca i po kojim osnovama duguje.

Sistem omogućava praćenje starosne strukture potraživanja i sprečavanje zastarjelosti potraživanja, praćenje reprograma, obračuna kamate, utuženja i praćenje sudskih procesa po utuženjima po predmetima, zastupnicima, izvršiteljima i sudovima.

Nakon obavještenja kupca o neizmirenom dugu sistem omogućava potpuno automatizovane procese rada sa komorom izvršitelja, izvršiteljima i sudovima uz štampu tužbi i predloga za izvršenje, generisanje svih propisanih evidencija i knjigovodstveno praćenje duga po kupcima, izvršiteljima, sudovima po strukturi duga glavnica, kamata, troškovi…

Društo za informatiku Srbije dodijelio je AB Soft-u Plaketu za razvijen i primijenjen IT proizvod ili informatičku uslugu Društo za informatiku Srbije dodijelio je AB Soft-u Plaketu za razvijen i primijenjen IT proizvod ili informatičku  uslugu


Jednostavan unos podataka i analiza

Još jedan od razloga za uvođenje sistema AB Soft­a jeste jednostavan unos podataka. Informacije se unose samo na jednom mjestu i nema nikakvog naknadnog prepisivanja, pokrivene su sve vrste evidencija, što omogućuje dnevnu ažurnost na svim nivoima, stalne računovodstvene i statističke analize i izvještavanje na različitim nivoima za sve strukture u preduzeću.

Dodatno, uvođenjem BI izvještavanja za rukovodeće strukture dobija se moćan alat koji služi kako za analizu, tako i za bolje upravljanje.


Kvalitetan i sadržajan odnos prema kupcima

Dodatna vrijednost koja se dobija uvođenjem sistema AB Soft­a jeste kvalitetan i sadržajan odnos prema kupcima. Na jednostavan način možete dobiti različite prateće evidencije o kupcima, objektima i uređajima kupca, pri tome koristeći različite komunikacione kanale. Lako je uspostaviti i vezu s portalom koji je razvio AB Soft i portalima koji kupcu omogućuju pregled svojih obračuna, dugovanja i ostalih podataka relevantnih za obračun fakturisane usluge.

Korisnici AB Soft poslovnog softvera za komunalne usluge: JP Kikinda, JKP Кomunalije Sremska Mitrovica, JKP zelenilo i groblje Smederevo, JP Poslovni centar Zemun, JP Belimarkovac, Toplifikacija Lazarevac, Čistoća Pljevlja, JP Tržnica Subotica....


Kompletan sadržaj tematskog biltena možete pogledati OVDJE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.