NavMenu

Nova autobuska stanica u Novom Sadu - U planu komercijalno-poslovni objekat, nadstrešnice, razdvajanje tokova saobraćaja...

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 22.11.2021. 10:27
Komentari
Podeli
(Foto: Google StreetView/Screenshot)
Urbanističkim projektom Autobuske stanice u Novom Sadu planiraju se novi sadržaji, koji će obezbijediti veći obim i kvalitet usluga. To podrazumijeva kako zahvatanje novih površina za određene stanične funkcije, tako i preuređenje postojećih prostora.

Na taj način ostvariće se mogućnost kretanja vozila u dolasku i odlasku na pouzdaniji i racionalniji način (razdvajanje tokova saobraćaja: pješačkog, automobilskog i autobuskog), kako ne bi dolazilo do prekida i ukrštanja sabraćajnih tokova i rizika u sistemu upravljanja i redovnosti odvijanja saobraćaja prema određenim ciljevima putovanja, kao i povećanje bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju.

Kompleks Međumjesne autobuske stanice pozicioniran je u centralnom dijelu prostora i proširuje se u zapadnom dijelu, a odnosi se na organizaciju dolaznih i polaznih perona, dok se objekat autobuske stanice zadržava u postojećem gabaritu, spratnosti P+1 sa mogućnošću rekonstrukcije. Planira se izgradnja dvije nadstrešnice i jednog objekta sa poslovno-komercijalnim sadržajima. Površina kompleksa je 1,78 ha.

Kompleks autobuske stanice reorganizovaće se u okviru postojeće parcele. Najveće intervencije biće na prostoru od postojećih polaznih perona do zapadne granice kompleksa gdje se planira objekat sa komercijalno-poslovnim sadržajima i 12 perona. Sledeću grupaciju čine postojećih 12 polaznih perona koji su pokriveni nadstrešnicom, koja će se po potrebi rekonstruisati.

Planira se i rekonstrukcija raspoloživog parkinga za autobuse i izgradnja osam perona za dolazak uz istočnu granicu kompleksa. Ulazak autobusa u oba polazna perona kontrolisan je iz jednog kontrolnog punkta koji se nalazi neposredno uz prilaz kompleksu autobuske stanice sa Bulevara Jaše Tomića.

Najveće intervencije biće na prostoru od postojećih polaznih perona do zapadne granice kompleksa, gdje se planira objekt sa komercijalno-poslovnim sadržajima spratnosti P+1. Poštujući navedene uslove utvrđen je lokalitet komercijalno-poslovnog objekta, a takođe i 12 perona, s tim što bi se nadstrešnica za polazne perone riješila u sklopu komercijalnog objekta.

Komercijalno-poslovni objekat je u osnovi dužine 58 m i širine 8 m, a sastoji se od prizemlja i sprata. U prizemlju su uglavnom komercijalni, trgovački, ugostiteljski i zanatski sadržaji. Dio prostora prizemlja koristio bi se za prolaze
između perona, zatim za garderobu i javni mokri čvor.

Centralno u odnosu na dužinu objekta, planira se ulaz sa holom i vertikalnom komunikacijom za sprat. Na spratu su smješteni dispečeri pojedinih prevoznika, dio administracije autobuske stanice i pomoćne prostorije za opsluživanje
administracije.

Na sjevernom dijelu prostora je postojeći objekat autobuske stanice spratnosti P+1. U prizemlju objekta se nalazi šalter sala sa čekaonicom, restoran sa pokrivenom baštom, garderoba i mokri čvor. Spratni dio riješen je u vidu galerije i na njemu se nalaze prostorije za upravu, administraciju i operativne službe prevoznika.

Planira se rekonstrukcija staničnog objekta u okviru koje će se izvesti i zamjena krovne konstrukcije.

Prilaz objektu autobuske stanice je sa platoa koji predstavlja produžetak platoa ispred željezničke stanice. Izgradnjom komercijalno-poslovnog objekta svi privremeni objekti će se ukloniti, a njihovi sadržaji smjestiti u prizemlje pomenutog komercijalnog objekta.

Kolski pristup planiranom kompleksu omogućen je sa Bulevara Jaše Tomića putem dva priključka kojima se razdvaja autobuski od automobilskog saobraćaja: postojeći autobuski pristup u približno središnjem dijelu južne strane kompleksa, i novoplanirani automobilski pristup za taksiste, korisnike i zaposlene zapadno od autobuskog priključka. Postojeći kolski izlaz za autobuse iz kompleksa u jugoistočnom dijelu obuhata se zadržava.

Pristup biciklistima i motociklistima je predviđen neposredno uz automobilski pristup kompleksu.

Postojeći pješački pristup kompleksu, odnosno objektu autobuske stanice omogućen je putem platoa u sjeveroistočnom dijelu kompleksa koji predstavlja produžetak platoa ispred željezničke stanice. Ovaj plato i zelene površine u okruženju se zadržavaju i unapređuju u postojećim dimenzijama. Novi planirani pješački pristup kompleksu Međumesne autobuske stanice omogućen je uz automobilski pristup kompleksu u jugozapadnom dijelu kompleksa.

Zapadni dio kompleksa predviđen je za saobraćajne površine isključivo namenjene za autobuse. Središnji prostor ovog dijela kompleksa je predviđen za parkiranje za čekanje 38 autobusa i tri minibusa. Zapadno od parkinga predviđena su četiri dolazna perona sa segmentnim slobodnostojećim nadstrešnicama. Istočno od parkinga je postojeći prostor za 14 odlaznih perona koji su nadkriveni jedinstvenom nadstrešnicom koja se zadržava.

Kontrola pristupa autobusa ograđenom dijelu kompleksa planirana je putem kontrolnog objekta. Izgradnja kontrolnog objekta je planirana na mjestu postojećeg nelegalnog objekta iste namjene koji je predviđen za rušenje. Iz ovog objekta se vrši kontrola pristupa autobusa kompleksu, kao i pristup dolaznim i odlaznim peronima.

Predviđeno je ukupno 43 parking mjesta, od toga tri parking mjesta za osobe sa posebnim potrebama, pet parking mjesta za motocikle i parking za bicikle.

Planirani novi infrastrukturni objekti u kompleksu podrazumijevaju:

- trafo stanicu u okviru zelene površine u jugoistočnom dijelu kompleksa;
- rezervoar hidrantske mreže;
- pumpu za povišenje pritiska ispod postojećeg pješačkog pristupnog platoa u sjevernom dijelu kompleksa;
- retenziju u okviru zelene površine u jugoistočnom dijelu kompleksa.

Predviđeno je ograđivanje kompleksa Međumesne autobuske stanice ogradom visine 220 cm sa ciljem obezbjeđivanja kontrole pristupa, neovlašćenog pristupa i nesmetanog održavanja. Ograda kompleksa je transparentna i izvodi se u metalnoj konstrukciji.

Predviđene su rampe na kolskim pristupima kompleksu, i kapije na pješačkim i biciklističkim pristupima kompleksu.

Urbanističkim projektom definisane su postojeće i planirane zelene površine i one čine 20,10% ukupne površine kompleksa. Postojeće kvalitetno zelenilo obavezno zadržati i dopuniti adekvatnom vegetacijom.

Urbanistički projekat nalazi se na javnom uvidu na sajtu Grada, kao i Zgradi Gradske uprave za urbanizam i građevinske poslove do 23. novembra. Investitor je Grad Novi Sad, obrađivač plana JP Urbanizam, a za Idejno rješenje je zadužen Milana Bogdanović PR Terra Connection iz Novog Sada.

A. K.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.