NavMenu

Panoramski put "Život na Luštici" - Poluostrvo prepuno prirodnih i kulturnih raznolikosti

Izvor: Media Biro Nedjelja, 21.11.2021. 12:54
Komentari
Podeli
(Foto: Media Biro)
Turističke organizacije opština Tivat i Herceg Novi uspostavile su saradnju i pokrenule niz aktivnosti usmjerenih na razvoj panoramskog puta na poluostrvu Luštica.

Cilj projekta je povezivanje poluostrva Luštica u jedinstvenu turističku ponudu gdje se na relativno malom prostoru mogu doživjeti brojne prirodne i kulturne raznolikosti.

U sklopu promocije navedenog projekta za predstavnike medija i turističkih agencija u četvrtak je organizovan obilazak Panoramskog puta "Život na Luštici".

Tokom obilaska luštičkog poluostrva realizovano je zaustavljanje na vidikovcima, upoznavanje sa prirodnim i kulturnim raznolikostima kao i sa ponudom ruralnog turizma na ovom području.

Direktorica Turističke organizacije (TO) Tivat Danica Banjević kazala je da je ovim projektom planirano uvezivanje cjelokupne ponude poluostrva Luštice u jedinstveni turistički proizvod.

- Cilj je uvezivanje turizma, poljoprivrede, kulturne baštine i ponude za aktivni odmor - poručila je Banjević.

Kako je navela, tokom putovanja, pored prekrasnog pogleda duž cijele rute, posjetioci će moći da obiđu brojna ruralna područja, poljoprivredna gazdinstva koja nude lokalne specijalitete, uživaju u pješačkim i biciklističkim stazama, a moći će da obiđu i kulturno istorijske spomenike i druga atraktivna mjesta kojima je Luštica prebogata.

(Foto: Media Biro)
Banjević je najavila u narednoj godini izradu audio vodiča, a nakon toga planirana je izrada signalizacije panoramskog puta, kao i opremanje i izgradnja postojecih i nekih novih vidikovaca.

Prema njenim riječima, poluostrvo Luštica je prepuno lokacija koje mogu da se obiđu.

- Tu su poseban rezervat prirode Solila, Bjelila, Krašići, bogata sakralna baština, austrougraske tvrđave koje su izuzetno interesantne međunarodnim turistima, mala naselja poput Rosa, Žanjica, Mirišta, Luštica Bay kao i naravno brojne plaže - istakla je Banjević.

Prema njenim riječima, preporuka svih međunardnih institucija koje se bave turizmom jeste okretanje održivom razvoju, a ruralni rurizam će biti trend u narednom periodu.

Menadžer za razvoj TO Herceg Novi, Dalibor Vuković, rekao je da je Luštica oduvijek, u turističkom smislu, bila važna za Herceg Novi.

- Kroz ovaj zajednički projekat stvara se mogućnost da turistima konačno predstavimo Lušticu kao objedinjeni turistički proizvod - istakao je Vuković.

U fokusu, kako je naveo, neće biti samo izletnička ponuda priobalnih atrakcija Luštice, već ono što Luštica nudi i u kontinentalnom dijelu.

- Tu mislimo na luštička sela, tradiciju, gastro ponudu i sve ono što Lušticu čini jedinstvenom geografskom, ali i prirodnom cjelinom. Ovim putem želim da se u zahvalim svim luštičkim domaćinstvima što su svojim zalaganjem i resursima dali značajan pečat današenjem danu - poručio je Vuković.

(Foto: Media Biro)
Na imanju Moric Farm upriličena je promocija i degustacija lokalnih specijaliteta i proizvoda. Svoju ponudu predstavila su domacinstva Trojanović, Pony Art Garden, Moric Farm, Olga Ovčar, Soap by Nina.

- Ovdje su pravi mir i tišina. Mi smo došli prije 12 godina iz Rusije i sve što mogu da kažem jeste da je ovdje zaista prelijepo - kaže Olga Ovčar vlasnica domaćinstva Ovčar.

U ponudi, kako ističe, imaju više od 30 vrsta kravljih i kozjih sireva.

Vlasnica domaćinstva Pony Art Garden Žizela Marković kaže da imaju raznovrsnu ponudu - sireve, likere, maslinovo ulje, vino.

- Mi smo takođe profesionalni muzičari i našim gostima uvijek sviramo - dodaje Žizela.

Prema njenim riječima, ono što je turistima najzanimljivije je džem od maginje i liker od mirte.

- Sada kada je jesen ono što preporučujemo su upravo ova dva proizvoda - ističe Marković.

Na kraju posjete mediji i agencije su obišli i domaćinstvo Stone Nest u Đuraševićima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.