NavMenu

Regionalni centar za upravljanje otpadom biće u Stubici - Gradnja moguća kroz model privatno-javnog partnerstva, slijedi priprema tendera

Izvor: eKapija Srijeda, 17.11.2021. 13:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: franz12/shutterstock.com)Ilustracija
Regionalni centar za upravljanje otpadom biće izgrađen u Stubici, naselju na teritoriji opštine Nikšić, saopšteno je iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Kako je navedeno, na sasatanku ministra Ratka Mitrovića sa predstavnicima šest opština predstavljena je Studija izbora lokacije i dogovoreno da se formira Koordinaciono tijelo koje će pripremiti uslove za objavljivanje javnog poziva za izgradnju regionalnog centra za upravljanje otpadom.

Predlog je da koordinaciono tijelo čini po jedan predstavnik iz svake opštine i jedan predstavnik Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

- Budući da je planirano da se regionalni centar gradi na teritoriji Opštine Nikšić, predloženo je da predsjednik koordinacionog tijela bude Marko Kovačević, predsjednik Opštine Nikšić, a potpredsjednik Dušan Bugarin, direktor Direktorata za ekologiju u MEPG - navodi se u saopštenju.

Osim toga, Koordinaciono tijelo treba da sagleda pravni osnov i osmisli model po kojem će se opštine udružiti i povjeriti dio poslova zainteresovanom partneru. Jedan od modela koji je predstavljen na sastanku podrazumijeva privatno-javno partnerstvo.

Prethodno je Studijom izbora lokacije koju je izradila Opština Nikšić u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma predstavljena optimalna lokacija za izgradnju regionalnog centra za upravljanje otpadom u Stubici u Nikšiću.

- Naš strateški cilj je rješavanja problema otpada u Crnoj Gori. Ovo je jedan od osnovnih koraka koji smo morali da preduzmemo da bismo očistili Crnu Goru - poručio je ministar Mitrović.

On je saopštio da je najveći podsticaj za rješavanje problema otpada dobio nakon obilaska deponije Mislov do u Nikšiću.

Marko Kovačević, predsjednik Opštine Nikšić izjavio je da je rješavanje problema otpada izuzetno važno za opštinu Nikšić, posebno zbog postojeće nelegalne deponije Mislov do.

- Izgradnjom regionalnog centra za upravljanje otpadom saniraćemo i riješiti ogromni problem Nikšića. I ne samo da će to biti značajno zbog građana Nikšića, već će predstavljati i zamajac našem evropskom putu i ispunjavanju mjerila iz Poglavlja 27 - dodao je Kovačević.

Predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević je kao domaćin sastanka naglasio je da ga posebno raduje što su Vlada Crne Gore i ministar Mitrović krenuli u rješavanje problema, i to sistemski, što nije bio manir prethodnika sa državnog nivoa.

- Imamo iskustva evropskih zemalja, iskoristićemo i primijeniti najbolju praksu, optimista sam da će ovo biti uspješan projekat - dodao je Carević.

Sastanku su prisustvovali predsjednici opština Nikšić Marko Kovačević, Budve Marko Carević, Herceg Novi Stevan Katić, Kotor Vladimir Jokić, Plužine Mijuško Bajagić, Žabljak Veselin Vukićević, kao i potpredsjednik Opštine Tivat Vladimir Arsić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.