NavMenu

Trayal će graditi nove pogone za proizvodnju mina i raketnog goriva u fabrici Obilićevo

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 15.11.2021. 10:03
Komentari
Podeli
(Foto: Centar za urbani razvoj i arhitekturu Paradigma/urbanistički projekat/printscreen)
Korporacija Trayal uskoro će proširiti proizvodne kapacitete oko svoje fabrike Obilićevo. U novim proizvodnim pogonima. na lokaciji Jasikovac, proizvodiće se termobarične smješe, jedinjenja koja se koriste za spravljanje oružja koje koristi okolni vazduh kako bi se izazvala eksplozija, kompozitna raketna goriva, amonijum perhlorat.

Prema urbanističkom projektu koji je Uprava Grada Kruševca oglasila na javni uvid, u planu je izgradnja skladišnih i proizvodnih kapaciteta, kao i rekonstrukcija postojećih proizvodnih pogona i zgrade administracije.

Kako se navodi u dokumentu, nova postrojenja obuhvatiće izgradnju skladišta gotovog proizvoda, prostora za skladištenje i pripremu perhlorata, skladište oktogena, prostor za pripremu oktogena, objekat za umrežavanje, skladište upaljača, a na platou sa jugozapadne strane već postojećih pogona, formiraće se plato sa objektima za obavljanje tehnoloških procesa.

Ukupna površina projektovanih objekata je 1.217 m2, a svi objekti u kojima će se raditi sa eksplozivnim materijama biće izgrađeni u bedemima.

Pogoni su projektovani na savremen način tako da se rad sa opasnim jedinjenjima obavlja u bezbjednim uslovima uz već postojeću razvijenu logistiku za bezbjedan transport. Tehnološki proces za proizvodnju termobaričnih smješa izradilo je preduzeće Proces projektinženjering d.o.o. iz Beograda, a njime je predviđeno da se u pogonima pored proizvodnje smješe, pune i mine od 120mm.

Lokacija na kojoj će biti građeni novi proizvodni pogoni izabrana je i od strane Vojno-tehničkog instituta kao pogodna i bezbjedna za obavljanje porizvodnje mina i raketnih kompozitnih goriva.

Pored izgradnje novog proizvodnih pogona, projektnom je predviđena i rekonstrukija postojećih skladišnih i proizvodnih zgrada, kao i objekat u kojem je smještena administracija u obimu od 1.857,4 m2.

U urbanističkom projektu, koji je izradio Centar za urbani razvoj i arhitekturu Paradigma, navodi se da je prostor kompletno infrastrukturno opremljen sa već postojećom saobraćajnom, i drugom neophodnom infrastrukturom. Sama lokacija je izolovana od ostatka naseljenih mjesta tako da će prostor oko pogona biti 200.377,54 m2 pod slobodnim zelenim površinama i šumom.

N. Ignjatović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.