NavMenu

Kineski Sinomah želi da investira u Srbiju - U fokusu rudarstvo, hidroelektrane i vjetroelektrane

Izvor: eKapija Srijeda, 10.11.2021. 16:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PIxabay.com/Bianca-stock-photos)Ilustracija
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je sa predstavnicima kineske kompanije Sinomah o saradnji, potencijalima Srbije u elektroenergetskom i sektoru OIE, kao i mogućnostima da ova kompanija investira u nove projekte ključne za razvoj energetike i privrede.

- Imali smo odličnu saradnju sa brojnim kineskim kompanijama i u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Sve što smo zajedno planirali, uspješno smo i realizovali, naravno, uz podršku ambasade. Sve kineske kompanije su dobrodošle, posebno u velikim infrastrukturnim projektima koje planiramo da radimo u oblasti elektroenergetike i obnovljivih izvora. Naši projekti u oblasti i energetike i rudarstva koje pokrećemo vrijedni su više od 17 mlrd EUR, a najveća ulaganja jesu upravo u oblasti elektroenergetike i kapaciteta koji koriste obnovljive izvore. Srbija ima najbolji investicioni ambijent, a kineske kompanije, s obzirom na dosadašnja iskustva, žele da investiraju u energetiku, jer će upravo to biti oblast u kojoj će se najviše ulagati - rekla je Mihajlovićeva, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Đake Jeng, predstavnik kompanije Sinomah, izrazio je nadu da će saradnja u oblasti energetike biti ostvarena, s obzirom na, kako je rekao, spremnost kompanije da proširi svoje poslovanje u ovom dijelu Evrope.

- Nadam se da ćemo pronaći zajednički interes i da ćemo sarađivati na projektima. Naša kompanija je jedna od 500 najboljih u svijetu u oblasti transportne, vojne, elektroenergetske infrastrukture. Proizvodimo i transportujemo velike mašine. Postojimo 60 godina i pioniri smo u mnogim aspektima u kineskoj industriji i imamo više od 1.500 patenata. Kada je riječ o srpskim potencijalima, mogućnosti su velike, posebno kada je riječ o vjetroelektranama, hidrolektranama i rudarstvu - rekao je on.

Na sastanku, na kojem je bilo riječi o povećanju aktivnosti kompanije iz Kine, učestvovali su i predstavnici Ambasade NR Kine, koji su zahvalili potpredsjednici Vlade na dosadašnjoj saradnji u partnerskom odnosu i u resoru rudarstva i energetike i u resoru saobraćaja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.