NavMenu

Radovi na gradnji BG metroa počinju 22. novembra, u februaru 2024. kreće nabavka vozova

Izvor: Tanjug Srijeda, 03.11.2021. 16:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Johnson76/shutterstock.com)Ilustracija
Radovi na izgradnji beogradskog metroa počinju 22. novembra na Makiškom polju, najavio je ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Ministar Mali je, nakon što je sa kineskom kompanijom Power China potpisan ugovorni sporazum za Projekat izgradnje infrastrukture i nasipanje platoa za depo metroa na Makiškom polju, rekao da je "potpisivanjem tog dokumenta zvanično počela gradnja prve linije metroa" (od Makiškog polja do Mirijeva).

- U ponedeljak, 22. novembra na Makiškom polju vidjećete veliki broj radnika - kazao je Mali.

Ministar građevinarstva Tomislav Momirović, koji je potpisao ugovor sa predstavnicima kineske kompanije, najavio je da će prva linija biti završena 2028, a druga 2030. godine.

Mali je kazao da će budući metro imati tri linije metroa, da će prva linija ići od Makiškog polja do Mirijeva, druga od Mirijeva do Železnika, a treća će podrzumijevati poroširenje BG voza i tramvajskog sistema.

Ministar je detaljno iznio po fazama kada će koja biti završena, ponovio da početak radova na Makiškom polju počinju 22. novembra 2021. godine, a da će sledeći korak biti potpisivanje Ugovora za izgradnju depoa u februaru 2022.

Nakon toga predstoji potpisivanje Ugovora za izgradnju pristupnih saobraćajnica na području Makiškog polja u martu 2022, dok se u julu takođe naredne godine očekuje potpisivanje Ugovora za izgradnju stanica i tunela za prvu liniju.

U novembru naredne godine, kaže Mali, počeće izgradnja depoa na Makiškom polju, početak radova za izgradnju pristupnih saobraćajnica u maju 2023. godine, početak radova na izgradnji stanica počeće u septembru 2023, a početak radova na izgradnji tunela u decembru 2023.

U februaru 2024. počeće nabavka vozova i testiranje vozova, a završetak prve linije metora biće 2028.

Ubrzo nakon završetka prve linije metroa, počinje izgradnja druge linije, 2024. godine, od Mirijeva do Bežanije.

Početak izgradnje stanica za drugu liniju metroa počeće 2025, a izgradnja tunela 2026, dok se završetak radova na izgradnji druge linije metroa očekuje 2030.

Momirović je naveo da će sve primjedbe vezane za izgradnju metroa biti razmotrene i da će se sve one koje budu opravdane tokom gradnje ispravljati.


Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da da će Vlada Srbije finansirati ovaj projekat.
- 4,6 mlrd EUR za prve dvije linije metroa, to su četiri godišnja budžeta Grada Beograd. Grad to ne bi mogao da isfinansira sam - rekao je Vesić.

Ovaj projekat, kaže, znači da će biti izgrađeno novih 42 kilometara šina za metro, novih 46,2 kilometra tramvajsih šina, novi depo na Makiškom polju.

Vesić je naveo da će ovaj projekat spojiti prigradske opštine, kao što su Obrenovac, Surčin, Lazarevac, Sopot, Barajevo, sa centrom grada.

- Beograd će postati jedinstvena cjelina - naglasio je Vesić i dodao da će Beograđani dobiti saobraćaj koji je nezavistan od gužve u gradu i koji je ekološki ispravan.

Predstavnik kompanije Power China Jang Fan istakao je da su sve strane zajedno radile da se ubrza početak radova izgradnje beogradskog metroa.

- Saradnjom sa srpskom i francuskom stranom, pokušaćemo da ubrzamo napredak ostalih djelova projekta kako bi što prije bio pušten u rad - rekao je Jang.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nova sezona, stari problemi: Fali sezonaca, inspektora, granične policije, parking prostora, boljih saobraćajnica

Nedostatak sezonske radne snage, autobuskog prevoza sa podgoričkog aerodroma od centra Glavnog grada, neriješeno pitanje buke i čistoće, loša saobraćajna povezanost, saobraćajne gužve i gužve na graničnim prelazima, nedovoljan broj službenika granične policije na primorja, nemogućnost strancima da plate parking mjesta SMS-om, neadekvatan inspekcijski nadzor, izostanaka organizovane pripravnosti pojedinih domova zdravlja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.