NavMenu

U Pljevljima predstavljen projekat fabrike za proizvodnju LC3 cementa - Izgradnja cementare pokrenuće industrijsku proizvodnju i otvoriti nova radna mjesta

Izvor: eKapija Srijeda, 03.11.2021. 14:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: pedrosala/shutterstock.com)Ilustracija
Gradnja fabrike za proizvodnju cementa predstavlja značajan i od strane Vlade Crne Gore snažno podržan investicioni zamah koji će obogatiti industrijsku proizvodnju i omogućiti nova radna mjesta, saopšteno je iz Rudnika uglja Pljevlja.

Kako je navedeno, imajući u vidu da je upotreba crnog uglja za proizvodnju električne energije ograničena, pa tako i osnovna djelatnost Rudnika uglja Pljevlja, rukovodstvo kompanije, u saradnji sa Vladom Crne Gore, već određeni vremenski period razmatra adekvatne modele diversifikacije osnovne djelatnosti i pripreme za realizaciju pravedne tranzicije.

Tim povodom u Pljevljima je održana prezentacija Instituta za rudarstvo i metalurgiju iz Bora pod nazivom "Projekat fabrike za proizvodnju LC3 cementa - Law Clinker Factor Green Cement".

- Institut, kao dugogodišnji saradnik naše kompanije, koji je upoznat sa idejom o izgradnji cementare, inicirao je sastanak sa rukovodstvom Rudnika sa namjerom da predstavi svoje bogato iskustvo na ovim i sličnim projektima - navodi se u saopštenju.

Iz Rudnika uglja, dodaju, posebno su insistirali da proizvodnja cementa bude zasnovana na najsavremenijim tehnologijama zbog imperativa zaštite životne sredine.

- Institut je u održanoj prezentaciji istakao da se predmetni LC3 cement, koji sadrži 50% laporca, 30% gline, 15% krečnjaka i 5% gipsa, pokazao kao odlično rješenje sa aspekta poštovanja ekoloških standarda - navode iz Rudnika uglja.

Predstavljen je i rad renomiranih inostranih kompanija sa kojima Institut posluje. Jedna od njih je i Loesche Group.

- Riječ je o inženjerskoj kompaniji osnovanoj prije više od 100 godina čije se sjedište nalazi u njemačkom gradu Diseldorfu, a koja ima svoje podružnice širom svijeta. Loesche Group, između ostalog, dizajnira, proizvodi i servisira mašine koje su neophodne za proizvodnju cementa - saopšteno je.

Prema riječima predstavnika Instituta, ova kompanija ima izuzetno veliku reputaciju, posluje sa zagarantovanim kvalitetom, zbog čega bi, kako su istakli, predstavljala adekvatno rješenje za izgradnju cementare.

Iz Rudnika uglja istaklu su da je toko prezentacije dogovoreno da do kraja novembra Institut pošalje program laboratorijskih i tehnoloških ispitivanja koji će biti uzet u razmatranje, poput svih ostalih.

Izvršni direktor Rudnika uglja Milan Lekić na kraju sastanka se zahvalio predstavnicima Instituta na prezentaciji, ističući da je od velike važnosti što će Vlada Crne Gore u realizaciji ovog projekta maksimalno uvažiti Rudnik uglja.

- Odnos Vlade Crne Gore prema našoj kompaniji u pogledu realizacije ovog projekta je za svaku pohvalu. Posebna mi je čast i zadovoljstvo što konačno, nakon toliko godina i decenija, svjedočimo jednom izuzetno korektnom odnosu, zasnovanom na međusobnom uvažavanju i ostvarenju interesa zaposlenih, ali i svih građana. Drago mi je što se konačno prešlo sa riječi na djela. Zahvaljujući ovakvom odnosu, Rudnik uglja će postati istinska lokomotiva razvoja naše opštine, kao što to i zaslužuje - poručio je, između ostalog, izvršni direktor Rudnika uglja AD Pljevlja Milan Lekić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Može li običan čovjek u trku za kriptozaradu?

Kada je u pitanju ulaganje, oni stariji hvataju se dukata, oni malo mlađi misle na "devize, devize", a najmlađima je u mislima bitkoin, etereum, solanu, ripl, binance coin, ili neka druga kriptovaluta. O tržištu kriptovaluta do sada smo čuli razne bajke, i one divne o bogatstvu preko noći, do onih ružnih - o propasti kriptovalutnog carstva, hvatanju organizatora nekakvih piramidalnih šema i opštoj propasti ulagača. Obje verzije su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.