NavMenu

Odobreno zaduženje od 400 mil EUR kod EIB i EBRD za dionice na Koridoru 5C

Izvor: eKapija Srijeda, 27.10.2021. 16:17
Komentari
Podeli
(Foto: Jpautoceste.ba)
Federalno ministarstvo finansija upoznalo je Vladu FBiH sa informacijom o zajmovima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Europske investicijske banke (EIB) i komercijalnih banaka radi financiranja izgradnje autoceste od Ovčara do Mostara jug na Koridoru 5C.

Kreditima EIB-a i EBRD-a vršilo bi se finansiranje izgradnje dionica od Ovčara do Mostara sjever u ukupnoj dužini od oko 35 kilometara. Obje banke su već dostavile pisma namjere kojim iskazuju svoju zainteresiranost za financiranje projekta koji se se sastoji od tri dionice i to Ovčari - ulaz u tunel Prenj, tunel Prenj i tunela Prenj - Mostar sjever.

Podržane su inicijative da kreditnim zaduženjima od po 300 mil EUR kod EBRD-a i EIB-a budu osigurane finansije za izgradnju dionice Ovčari - Mostar sjever.

Vlada je podržala i inicijativu da kreditnim zaduženjem kod EBRD-a od 50 mil EUR budu osigurana sredstva za dionicu Mostar sjever - Mostar jug.

Federalna ministarstva finansija, te prometa i komunikacija, kao i JP Autoceste Federacije će u timove za pregovore o ovim kreditnim aranžmanima imenovati ovlaštene predstavnike, a konačne odluke o zaduženjima bit će donesene po okončanju pregovora sa EBRD-om i EIB-om i utvrđivanju konačnih uvjeta kreditnih zaduženja, po kojima će krajnji dužnik biti Autoceste Federacije.

Federalno ministarstvo financija će Vladi FBiH podnijeti informaciju o pregovorima i tekstove usuglašenih Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i EBRD-a, odnosno EIB-a, a današnje zaključke dostaviti Ministarstvu financija i trezora BiH radi provedbe dalje procedure u vezi kreditnog zaduženja.

Koje dionice Koridora 5C su izgrađene, a koje su u planu, možete vidjeti OVDJE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.