Izvor: Energija Balkana | Srijeda, 27.10.2021.| 13:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ekološka pravila ugrožavaju LNG flotu

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Jörg Peter)
Usklađenost sa kratkoročnim ekološkim merama IMO-a za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte imaće štetan uticaj na flotu transportera LNG-a počevši od 2023. godine, upozoravaju iz britansog brokera za brodarstvo Gibson Brokersa.

Naime, IMO-ov Indeks postojeće energetske efikasnosti broda (EEXI) i pokazatelj intenziteta ugljenika (CII) primoraće vlasnike da "potroše dodatne iznose kako bi svoje plovilo doveli do specifikacija, ili će plovilo biti napušteno ili rashodovano". EEXI mjeri tehničku efikasnost brodova, dok CII pomaže vlasnicima u mjerenju stvarnih godišnjih emisija CO2, koje se emituju tokom rada broda u odnosu na potrebni godišnji operativni CII, kako bi se obezbijedio njihov kontinuirani napredak na putu dekarbonizacije.

Od 2023, kada će zahtjevi CII-a stupiti na snagu za sve međunarodne trgovačke teretne brodove, ropax (RoPax) i krstarice (kruzere) iznad 5000 gt. DNV objašnjava da CII mjeri koliko efikasno brod prevozi robu ili putnike i da je izražen u gramima CO2 koji se emituje prema kapacitetu tereta i nautičkoj milji. Brod tada dobija godišnju ocjenu u rasponu od A do E, pri čemu pragovi rejtinga postaju sve strožiji prema 2030. Dok je EEXI jednokratna sertifikacija, koja cilja na projektovane parametre, CII se bavi stvarnim emisijama u radu.

Ovi propisi bi mogli biti prosto "smrtonosni" za starije, manje efikasne brodove sa parnim turbinama, koji čine oko jedne trećine LNG flote, prenosi Energija Balkana pisanje Energetika neta. Vlasnicima će biti "teško da opravdaju značajne iznose kapitalnih izdataka, kako bi mogli da ispune nove zahtjeve", upozoravaju iz Gibsonsa, procjenjujući da je trenutno u upotrebi oko 240 ovakvih plovila, od kojih je, otprilike, 50 isporučeno prije 2000. godine.


Tehnički problem i sporije putovanje

- Nakon implementacije, EEXI propisi će zahtijevati da se LNG tankeri (metanijeri) sa parnim turbinama pridržavaju stope smanjenja od 30%, koja se primjenjuje na referentnu liniju EEDI ove kategorije brodova. Da bi se to postiglo, možda će biti potrebno veliko smanjenje snage osovine. Uzimajući u obzir dizajn i rad postrojenja za parne turbine, potreba za kondicioniranjem tereta tokom putovanja i zahjtevi za brzinom flote, kao što je smanjenje snage osovine, smanjiće operativnu efikasnost plovila. Ova niža efikasnost mogla bi da dovede do dužih putovanja i potencijalnog nedovoljnog iskorišćenja dimnih gasova koji se koriste za pogon - ističe Maria Polakis, inženjer održivosti ABS-a.

Iz kompanije Golar LNG (jednog od najinovativnijih vlasnika i operatera u industriji LNG nosača, plutajućih plovila za regasifikaciju i plutajućih plovila za tečnost) kažu da je najisplativija opcija usklađenosti LNG tankera (metanijera) sa parnim turbinama "usporavanje". Kao i to da neki od ovih brodova "možda uopšte neće moći da trguju". Procjenjuje se da LNG flota sa parnim turbinama broji oko 254 od 607 brodova koji su trenutno na moru. Propisi su, takođe, izazovni za dizel-električne LNG metanere sa dva goriva, u zavisnosti od toga da li rade na lož ulje ili boil-off gas (ispareni gas).


Visoke cijene transporta

Samo novi LNG prevoznici opremljeni dvotaktnim pogonom na dva goriva imaju najbolje šanse da ispune EEXI i CII kratkoročno i dugoročno bez dodatne pomoći.

Brodovlasnici trenutno imaju koristi od povećanja cijena gasa i razlika u cijenama u regionima, tako da su troškovi transporta ogromni. Golar je prijavio jednogodišnji ugovor na 100.000 USD dnevno, generišući zaradu od 36 mil USD godišnje. Cijene prevoza stalno rastu, a čarter kompanije sve više traže dugoročne ugovore.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE