NavMenu

Prednosti i mane univerzalnih guma - Samo manji troškovi, ili su ipak pogodne za sva godišnja doba?

Izvor: eKapija Srijeda, 27.10.2021. 08:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: I.Vukša)Ilustracija
Univerzalne gume za auto koje se koriste tokom čitave godine obično predstavljaju kompromis kada se odlučujemo između ljetnjih i zimskih, ali da li zaista predstavljaju najbolju opciju za vaš automobil?

Univerzalne gume tek su došle na tržište 1977. godine, poznate kao "all-season tire" od strane američke kompanije Goodyear Tire & Rubber Company. Danas, kao i tada, predstavljaju rješenje za izazov sa kojim su bili suočeni vozači od izuma prvog auta, a to je zamjena guma između sezonskih promjena vremena.

Kupovina guma i procjena kvaliteta još uvijek predstavljaju izazov s obzirom na različitu ponudu među proizvođačima, ali isto tako klimatski i uslovi na putu. Ako živite li u toplijim krajevima vjerovatno vam neće trebati zimske gume, dok u nekim zimskim predjelima vozači moraju stavljati i lance.

Ukoliko planirate kupovinu univerzalnih guma evo šta bi trebalo da znate, prenosi portal N1.

Koje su prednosti univerzalnih guma?

Osim uštede na vremenu i novcu, univerzalne gume se često prikazuju kao odličan izbor.

Ekonomičan faktor pogodnosti

Po pravilu, univerzalne gume bi trebalo da posluže u većini uslova tokom cijele godine. Stavite ih i bez brige ste. Većina vozača ih voli i zbog finansijskog aspekta. Izmirite svoje troškove jednom, umjesto u dva navrata.

Novi modeli pokazuju sve bolje rezultate

Prema njemačkom časopisu Auto Bild Allrad, u 2020. testirano je deset univerzalnih guma u dimenziji 215/65 R17, koje koriste SUV-ovi srednje veličine sa manjom opremom. Što se tiče ljetnjih i zimskih uslova, performanse su pokazale zadovoljavajuće rezultate, dok na mokrim putevima neki su od testiranih modela imali čak bolje rezultate od modela zimskih i letnjih guma koje su se koristile za poređenje.

Odličan izbor za gradsku vožnju

Kada je riječ o kupovini guma, treba uzeti u obzir navike i uslove vozača. Živite li u gradu i putujete na kraćim relacijama, univerzalne gume su odličan izbor tokom cijele godine, posebno ako živite u predjelima gdje zime nisu toliko oštre.

Koje su mane univerzalnih guma?

Iako univerzalne gume pokazuju odlične rezultate, mnogi stručnjaci i dalje predlažu upotrebu sezonskih guma, u zavisnosti od uslova na putevima.

Zimske gume su ipak zimske gume

U zimskim vremenskim prilikama, zimske gume ipak pokazuju bolji performans. Posebno što se tiče skretanja, kočenja na snijegu ili ponašanja volana. Ako želite više sigurnosti tokom vožnje, bolje je odabrati zimske gume umjesto univerzalnih.

Univerzalne gume su kraćeg vijeka

Jedna od kritika na račun univerzalnih guma jeste da su kraćeg trajanja, odnosno da se brže troše.

S obzirom na promjene u klimatskim uslovima, naša ljeta i zime više nisu ono što su bili i ekstremne vrućine. ili padavine, mogu veoma uticati na vek trajanja. Isto tako, putujete li svakodnevno na dužim relacijama, brže će se istrošiti.

Ne postoji jedinstveni recept za univerzalne gume

Ljetnje gume bi trebalo da podnesu temperaturu od 7 Celzijevih stepeni, dok zimske ispod 7 stepeni.

Univerzalne gume bi pak trebalo da pokriju širok spektar temperature za obje opcije, što znatno utiče na njihov gazni sloj. Neravnomjerno trošenje guma može imati uticaj na vašu vožnju, pa sami morate voditi računa o tome koliko se univerzalne gume troše.

Ušteda ili rizik?

Ako se ipak odlučite za univerzalne gume, obratite pažnju na svoje potrebe, navike i uopšteno uslovne na putevima kojima saobraćate. Ekonomski, univerzalne gume su praktičnije i isplativije, ali nemojte štedjeti na sigurnosti, posebno u ekstremnijim uslovima u kojima bi se lako mogli zateći. Ukoliko vozite manji auto na kraćim relacijama, univerzalne gume su bolja investicija, ali za teže automobile koje vozite na drugim relacijama, pogodnijim se čini izbor sezonskih guma.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.