NavMenu

Pasoši u regionu - Državljani Crne Gore mogu bezvizno da putuju u 123 države

Izvor: bankar.me Utorak, 26.10.2021. 09:49
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/justit)
Henleyjev indeks pasoša (The Henley Passport Index) nudi rang listu svih pasoša na svijetu po broju destinacija u koje se s njima može putovati bez vize.

Indeks i njegov sadržaj baziran je na podacima Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (IATA), uz dopune tima firme Henley & Partners.

Indeks objedinjuje 199 različitih pasoša i 227 destinacija za putovanje.

Ukupni skor jednog pasoša označava broj država/teritorija u koje se stim pasošem može putovati bez vize.

Tu spadaju i sve destinacije u koje se može putovati a da se izvadi viza po dolasku ili elektronska putna autorizacija (ETA) - za ove vrste viza nije potrebno odobrenje vlade prije polaska.

Po metodologiji Passport Indexa - pasoš dobija skor 1 za sve destinacije za koje vlasniku pasoša iz određene države ili teritorije nije potrebna viza. Tamo gdje je potrebna viza, ili ako vlasnik pasoša mora prije putovanja izvaditi elektronsku vizu odobrenu od vlade (e-Visa), kao i u slučajevima kada je putniku potrebna prethodna dozvola države za sticanje vize po dolasku - dodijeljuje se skor 0.

Koristeći tu formulu, najmoćniji pasoš imaju državljani Japana i Singapura, koji bez vize mogu putovati u 192 države ili teritorije. Drugo mjesto dijele Njemačka i Južna Koreja, čiji državljani bezvizno mogu putovati u 190 država.

Finci, Italijani, Luksemburžani i Španci dijele treće mjesto i sa svojim pasošima mogu bez vize putovati u 189 država ili teritorija. Najslabij pasoš ima Avganistan, njegovi vlasnici bezvizno mogu putovati u 26 država ili teritorija.

Na dnu liste nalaze se i Irak (28) i Sirija (29).

U regionu najmoćniji je pasoš Slovenije, čiji vlasnici mogu bezvizno putovati u 181 državu ili teritoriju. Slovenija 11. mjesto na rang listi dijeli s Estonijom i Letonijom.

Pasoš Hrvatske nalazi se na 18. mjestu i s njom se može putovati u 172 države ili teritorije.

S pasošem Srbije se može putovati u 135 država ili teritorija i nalazi se 39. mjestu svjetske rang liste.

Pasoš Sjeverne Makedonije nalazi se na 47. mjestu rang liste i omogućuje bezvizno putovanje u 125 država/teritorija.

Jedno mjesto ispod makedonskog je pasoš Crne Gore, čiji vlasnici mogu bezvizno putovati u 123 države.

Pasoš Bosne i Hercegovine je na 54. mjestu i s njim je bez vize moguće otputovati u ukupuno 116 država. Ubjedljivo najlošije rangirani pasoš u regiji je putni dokument Kosova, po snazi dijeli 108. mjesto s Bangladešom i Libijom. Vlasnici ovog pasoša bez vize mogu putovati u 40 država ili teritorija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Može li običan čovjek u trku za kriptozaradu?

Kada je u pitanju ulaganje, oni stariji hvataju se dukata, oni malo mlađi misle na "devize, devize", a najmlađima je u mislima bitkoin, etereum, solanu, ripl, binance coin, ili neka druga kriptovaluta. O tržištu kriptovaluta do sada smo čuli razne bajke, i one divne o bogatstvu preko noći, do onih ružnih - o propasti kriptovalutnog carstva, hvatanju organizatora nekakvih piramidalnih šema i opštoj propasti ulagača. Obje verzije su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.