NavMenu

Deset stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju kada pijete vodu

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 25.10.2021. 13:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sinisa Botas/shutterstock.com)Ilustracija
Voda pomaže varenju i može olakšati i spriječiti zatvor, ispira toksine, zaustavlja stvaranje kamena u bubregu i hidrira kožu. Ipak, na neke stvari bi trebalo pripaziti pri unosu vode u organizam.

Korišćenje flašica s BPA

BPA je skraćenica za bisfenol A, hemijsko jedinjenje koje se koristi za izradu brojnih proizvoda, uključujući flaše s vodom. BPA može ući u vodu i u slučaju prevelike izloženosti izazvati niz problema, od urođenih mana do poremećaja krvnog pritiska, hormonskog disbalansa, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Ako pijete flaširanu vodu, odlučite se za one u bocama bez BPA ili u staklenim, piše portal Živim.hr.

Vjerovanje u mit o hladnoj vodi

Hladna voda ne sužava krvne sudove niti otežava varenje hrane. To je jednostavan način da se ohladite i hidrira kada vam je vruće.

Dodavanje komadića voća

Ako niste oprezni, komadićima voća i ljekovitim biljkama u vodu možete unijeti bakterije poput salmonele i ešerihije, koje mogu uzrokovati bolest. Trudite se da dobro operete pod slavinom sve što stavljate u flašu s vodom.

Uvijek uz kafu i alkohol

Alkoholna i kofeinska pića su diuretici, što znači da podstiču češće mokrenje. Međutim, obilno mokrenje može dovesti do dehidratacije. Da biste to izbjegli, obavezno popijte čašu vode za svaku šoljicu kafe ili alkoholnog pića.

Puna čaša vode uz lek

Često griješimo kad uz tablete koje uzimamo pijemo samo nekoliko gutljaja vode. Treba popiti cijelu čašu. Osim što je i to prilika da se hidriramo, tijelo će bolje apsorbovati vitamine koji se tope u vodi, a i pijenje pune čaše vode spriječiće da se lijek zaglavi u jednjaku i iritira ga.

Kad ste umorni – prvo voda

Osjećate se umorno? To bi mogao biti znak dehidratacije. Ne morate biti bolesni ili naporno vježbati da biste dehidrirali, jer vodu gubimo svaki dan osnovnim telesnim funkcijama poput disanja i mokrenja.

Previše odjednom

Čaša ili dvije vode je u redu, ali nemojte se probuditi i naliti vodom. Takođe prije spavanja trudite se da ne pijete puno jer ćete provesti noć u toaletu, što remeti san. Umjesto toga polako pijuckajte tokom dana.

Dodavanje bilo čega vještačkog

Vještačke arome i zaslađivači mogu dovesti do većeg rizika za dijabetes tipa 2 i rak. Izbjegavajte dodavati u vodu bilo šta sa šećerom, kukuruznim sirupom visoke fruktoze ili aspartamom. Prije koristite limun, nanu, krastavce, ali ne zaboravite da ih prvo operete.

Nedovoljno vode

Voda pomaže varenju i može olakšati i spriječiti zatvor, ispira toksine, zaustavlja stvaranje kamena u bubregu i hidratizira kožu. Preporučena minimalna dnevna količina je 1,5 l za žene i 1,5-2 l za muškarce.

Pijenje iz rijeka ili potoka

Prirodni izvori vode mogu izgledati bistro i čisto, ali mnoge stvari ih mogu kontaminirati – toksične biljke, životinjski urin i izmet kao i ilegalno odlaganje otpada. Prije pijenja tretirajte prirodnu vodu tabletama za filtriranje ili filterima za vodu.
Tagovi:
voda
pijaća voda
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.