NavMenu

Zakon o energetici čeka saglasnost Ministarstva finansija

Izvor: Mina Subota, 23.10.2021. 10:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrey Popov/shutterstock.com)Ilustracija
Zakon o energetici, koji uključuje legislativu koja se tiče markiranja goriva, je prošao javnu raspravu i čeka se dobijanje saglasnosti od nadležnih službi odnosno Ministarstva finansija i socijalnog staranja, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Iz tog Ministarstva su rekli Vijestima da će, nakon dobijanja potrebnih saglasnosti, predlog biti upućen Vladi i Skupštini. Nije neophodna saglasnost Evropske energetske zajednice.

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić prije dvije sedmice je kazao da će visinu akciza na gorivo moći da analiziraju kada počne markiranje goriva, jer ta mjera treba da neutrališe njegov šverc i pokaže stvarnu vri jednost prometa.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija su nakon toga naveli da donošenje Zakona o energetici, za čije će usvajanje zbog situacije u Skupštini Crne Gore kao vjerovatno biti potrebno neko vrijeme, ne treba da bude uslov za razgovor o politici akciza na naftne derivate.

Ministarstvo kapitalnih investicija je još u martu predložilo pregovore o mogućem smanjenju akciza zbog očekivanog rasta cijena naftnih derivata na međunarodnim berzama.

- Ukoliko ga odobri Energetska zajednica, predlog zakona će biti upućen ka Vladi a potom i ka Skupštini Crne Gore. Dakle, nezahvalno je procijeniti kada će se zakon naći pred poslanicima radi usvajanja - naveli su Vijestima iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Prije deset dana cijene goriva u Crnoj Gori povećane su 13. put od početka godine, zbog rasta cijena nafte na globalnom nivou. Akcize na gorivo posljednji put je povećala bivša Vlada 2017. godine za devet centi, pa sada na eurodizel iznose 44 centa po litru, a za benzine 55 centi po litru. Akcize ulaze u osnovicu za obračun PDV-a od 21%, tako da same dažbine iznose od 70 do 80 centi po litru, dok je marža trgovaca šest do osam centi, a preostali dio maloprodajne cijene čine nabavna i troškovi transporta i pretovara u Luci.

Markiranje goriva je unošenje posebnih nanočestica koje ne utiču na kvalitet goriva, ali se posebnom kontrolom može utvrditi njihovo prisustvo čime se utvrđuje da je to gorivo legalno i da su na njega plaćene predviđene dažbine.

Predlog zakona predviđa da troškove markiranja snosi pravno lice ili preduzetnik koji obavlja djelatnost trgovine naftom, naftnim derivatima i biogorivima.

Vijesti pišu da bi maloprodajne cijene naftnih derivata u ponedjeljak mogle biti povećane za tri do četiri centa. To bi bilo 14. povećanje od Nove godine.

Prije dvije sedmice cijene eurodizela povećane su šest centi, a eurosupera 95 četiri centa i eurosupera 98 za još tri centa. Od ponedjeljka cijena litra dizela će najvjerovatnije iznositi 1,33 EUR, a benzina 1,46 i 1,5 EUR po litru.

Cijene naftnih derivata na međunarodnim berzama sada su duplo skuplje nego prije godinu. Države koji su najveći proizvođači nafte OPEC i Rusija ranije su odbili da povećaju proizvodnju i time smanje cijene na berzama, a novi sastanak trebalo bi da se održi u novembru.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.