NavMenu

Moldavija uvodi vanredno stanje zbog nestašice gasa

Izvor: Tanjug Petak, 22.10.2021. 13:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SergBob/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Moldavije, koja ne može da se dogovori o novom energetskom sporazumu sa ruskim Gazpromom, zatražiće danas od parlamenta saglasnost da proglasi vanredno stanje tokom kojeg će pokušati da ublaži nestašicu gasa, najavila je premijerka Natalija Gavrilita.

Vanredno stanje, koje bi moglo da traje do 20. novembra, omogućilo bi vladi da u tom periodu kupuje gas po pojednostavljenoj proceduri koristeći dodatna sredstva iz budžeta zbog rasta svjetskih cijena energije, piše u nacrtu odluke, prenosi Rojters.

Sporazum Moldavije s Gazpromom istekao je krajem septembra. Vlada je tražila njegovo produženje, ali je ustuknula pred cijenom od 790 USD za 1.000 kubnih metara.

- U kritičnoj smo situaciji. Pritisak gasa u sistemu za transport je na kritično niskom nivou za funkcionisanje sistema - rekla je Gavrilita, ne precizirajući koliko je zemlja blizu toga da potpuno ostane bez gasa.

Dodala je da kompanija Moldova Gas, koja je 51% u vlasništvu Gasproma, ne isporučuje potrebne količine i da je zemlja prinuđena da kupuje gas od drugih.

Moldavija pregovara sa susjedima, Rumunijom i Ukrajinom, o hitnom snabdijevanju, a nada se da će do kraja ovog mjeseca uspjeti da potpiše novi ugovor sa Gaspromom.

Ukrajinski državni operater za tranzit gasa GTSOU saopštio je da Moldavija dobija gas iz Ukrajine, a šef GTSOU-a Sergij Makogon rekao Rojtersu da su isporučene količine "dovoljne samo za 67% potreba Moldavije".

Moldavija godišnje troši 2,8 milijardi kubnih metara gasa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.