NavMenu

Polovina Britanaca u strahu od inflacije

Izvor: Tanjug Petak, 22.10.2021. 10:52
Komentari
Podeli
(Foto: QQ7/shutterstock.com)
Rekordan procenat britanske populacije smatra da će inflacija u toj zemlji, koja je u septembru iznosila 3,1% međugodišnje, ubrzati rast u narednih 12 mjeseci, prema podacima kompanije za tržišna istraživanja GfK.

Oko 48% ljudi, koje je ovog mjeseca anketirao GfK, reklo je da očekuje brži rast cijena u idućih 12 mjeseci, u odnosu na 34% koji su takva očekivanja imali u septembru, pokazuju rezultati istraživanja u koje je uvid imala agencija Rojters.

To je najveći procenat od kada je počela da se radi ova anketa u januaru 1985. godine, kada je Margaret Tačer bila premijerka.

Rast inflacionih očekivanja je uslijedio nakon mjesec dana vrtoglavog rasta cijena gasa, koji je izazvao kolaps nekoliko britanskih snabdjevača energijom, što znači da bi domaćinstva u 2022. mogla da se suoče s problemom visokih računa za struju.

Globalni problemi u lancu snabdijevanja, usljed ponovnog otvaranja ekonomija svijeta nakon korona lokdauna i nedostatak radne snage, koji se pogošao posle Bregzita, dopinijeli su najnovijem usponu inflacije u Britaniji.

Novi glavni ekonomista (BoE, Hju Pil, rekao je da bi inflacija u Britaniji mogla da premaši "vrlo neugodnih" 5 procenata i da će pitanje da li da se povećaju kamatne stope biti jedno o kojem će se "živo" diskutovati na sastanku 4. novembra, prenio je Fajnenšel tajms.

Sve više ekonomisti iz privatnog sektora predviđa da će BoE postati prva velika centralna banka koja će povećati kamatne stope, odnosno troškove zaduživanja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.