NavMenu

Ekonomista iz Srbije uzgaja crne vojničke muve u Kini - Rješenje za organski otpad i dodatak u ishrani životinja

Izvor: cirkularnaekonomija.org Petak, 22.10.2021. 09:42
Komentari
Podeli
(Foto: Nikola Rudić)
Kada je završio studije ekonomije, Nikola Rudić nije ni sanjao da će se jednog dana baviti uzgajanjem crne vojničke muve, i to u Kini. Ali, nepredvidiv kakav jeste, život je ovog momka prvo odveo u Singapur gdje je počeo karijeru u tada malo poznatom startapu, a danas jednoj od uspješnijih firmi za dostavu Foodpanda. A onda se, zajedno sa suprugom, pridružio biznisu svog tasta, singapurskog preduzetnika Džejsona Anga koji je 2014. godine osnovao farmu crne vojničke muve u kineskoj provinciji Guangdongu.

U razgovoru za portal Cirkularna ekonomija, Nikola Rudić objašnjava da ovaj insekt doprinosi smanjenju organskog otpada, kako se može koristiti kao suplement u ishrani životinja i kućnih ljubimaca, ali i zašto ovaj proizvod još ne može da plasira u Srbiju iako mu je to cilj.

Nikola Rudić sa suprugom Mini Ang (Foto: Nikola Rudić)Nikola Rudić sa suprugom Mini Ang
- Farma crne vojničke muve (poznate pod akronimom BSF - black soldier fly) je osnovana 2014. godine u kineskoj provinciji Guangdongu, u okviru postojeće firme Bioforte, na ideju mog tasta Džejsona Ang-a, singapurskog preduzetnika i Džon Hu-a, profesora sa Poljoprivrednog univerziteta u Guangdžou. Ideja o uzgajanju ovog insekta proistekla je iz tadašnjih izvještaja UN-a o problemu organskog otpada imenujući crnu vojničku muvu kao insekt sa važnom ulogom u potencijalnom rješenju tog problema. Nakon obrađivanja otpada, insekt može da se koristi kao protein ili ulje i ima aplikaciju u prehrani životinja, a i ljudi. Moja supruga i ja se pridružujemo biznisu 2016. godine u Singapuru radeći na razvijanju tržišta i plasmanu proizvoda od crne vojničke muve. Godine 2020. selimo se u Kinu kako bismo bili više uključeni u sam proces proizvodnje - priča Rudić.

Kako izgleda proces uzgajanja crnih vojničkih muva?

- Farma je podijeljena na djelove koji prate različite stadijume razvoja insekta, od još neizlegnutih jaja do odrasle muve. Između tih stadijuma, najduži je stadijum larve koja se hrani organskim otpadom. U tom stadijumu muva raste i posle tog stadijuma neće više imati potrebu za hranom. Takođe, u ovom stadijumu kada je insekt najveći, dio odvajamo za preradu u finalni proizvod, a dio nastavlja stadijume razvoja u prepupu, pupu i konačno odraslu muvu koja se na kraju pari i pomoću čijih jaja mi pokrećemo novi ciklus.

Šta jedu ove muve i na koji način pomažu smanjenju otpada od hrane?

- Crna vojnička muva nije izbirljiva sto se tiče hrane. Uzgajanje se vrši na organskom otpadu nastalom u proizvodnji hrane poput potrošenih žitarica od proizvodnje piva, palminom zrnu od proizvodnje ulja ili od hrane prvobitno namijenjene za ljudsku ishranu (hrane iz kantina, restorana, hotela). Upravo je ta uloga u spasavanju hrane koja bi inače bila bačena i koja bi proizvodila gomilu štetnih gasova, ono sto čini ovaj insekt interesantnim. Crnu vojničku muvu karakteriše i izuzetno brz razvoj i to je čini veoma atraktivnom za uzgajanje. Pored toga, u odnosu na kućnu muvu, crna vojnička muva je čistija i ne prenosi bolesti (jedan od razloga je što odrasla muva ne jede, već živi od onog što je unijela u stadijumu larve).

Osim što pomažu smanjenju organskog otpada, sušene larve imaju i drugu primjenu - kao suplement ishrani živine. Zašto ste sa prodajom ovog proizvoda krenuli baš od Amerike?

- Trenutno najrazvijenija aplikacija je u prehrani živine u Americi, zbog lakoće plasmana proizvoda na tržište bez dodatnih dozvola, ali i zbog veličine tržišta. Za te potrebe najčešće prodajemo sušenu larvu kompanijama za prehranu živine, a prošle godine smo osnovali i našu firmu sa kojom smo izašli na tržište - Supreme Grubs.

Stadijum larve (Foto: Nikola Rudić)Stadijum larve
U čemu je prednost ovih larvi u odnosu na druge suplemente?

- Glavna prednost larve crne vojničke muve u odnosu na druge suplemente je što je larva prirodan suplement. Kada se poredi sa nekim drugim dodacima hrani bogatoj proteinima, tu je često soja, koja nema idealan aminokiselinski sastav i koja je kao plod, odgovorna za uništenje velikog dijela prirode. Još jedna prednost larve crne vojničke muve u odnosu na ostale larve je neuporedivo veći nivo kalcijuma. Pored toga, izdvaja se i antibakterijsko dejstvo laurične kisjeline koja je izrazito zastupljena kod larve crne vojničke muve, a mnogo manje kod ostalih larvi.

Da li je bio komplikovan proces dobijanja neophodnih dozvola?

- Proces dobijanja dozvole za proizvodnju u Kini nije bio lak pošto je naša farma tada bila prva farma crne vojničke muve. Što se distribucije tiče, u mnogim zemljama insekti nisu regulisani tako da procesa za dobijanje dozvole nema dok se ne uspostavi regulativa. Ukoliko regulativa postoji, onda dozvole za plasman proizvoda nisu problem.

Iz kojih zemalja dolaze vaše mušterije?

- Mušterije su nam uglavnom u Americi i jugoistočnoj Aziji. Glavni proizvod nam je sušena larva crne vojničke muve kao dodatak ishrani za živinu, ali bavimo se i ekstrakcijom proteina, postbiotika (kao alternativa antibioticima), proizvodnjom đubriva (od izmeta larve) i proizvodnjom prehrane sa crnom vojničkom muvom namijenjene ljubimcima i životinjama poput svinje, ribe, psa, mačke i ostalih.

Da li planirate da plasirate ovaj proizvod i u Srbiju? Zašto je to trenutno nemoguće?

- Trenutno nismo u mogućnosti da plasiramo proizvod u Srbiji zato što insekti u prehrani životinja nisu dozvoljeni. Insekti u prehrani životinja jesu novina u svijetu i određene zemlje tek polako otvaraju pojedina tržišta i aplikacije. Meni bi lično, a tek onda i poslovno, bio cilj da proizvod i uzgajanje dovedemo i u Srbiju.

Neizlegla jaja crne vojničke muve (Foto: Nikola Rudić)Neizlegla jaja crne vojničke muve
Ko bi u Srbiji mogao da koristi vaš proizvod?

- Korisnici bi mogli biti i pojedinci ili kompanije, kao sto je to slučaj i u sadašnjem poslovanju. U slučaju kompanija, plasiramo naše proizvode na veliko ili formulišemo proizvod po potrebama kompanije. Korporativni klijenti su uglavnom farme za uzgoj životinja: živine, svinje ili ribe, ili kompanije koje se bave prodajom proizvoda za prehranu životinja, a koje žele da asortiman obogate proizvodima sa proteinima ili cijelom larvom crne vojničke muve. Pojedinci koji bi koristili naš proizvod su oni koji uzgajaju životinje za lične potrebe ili oni koji imaju ljubimce poput psa, mačke, akvarijumskih ribica, ali i egzotičnih životinja poput raznih vrsta reptila i amfibija. Upravo smo za potrebe pojedinaca osnovali brend Supreme Grubs.

Kakvi su vam planovi? Ostajete li u Kini ili planirate i dolazak u Evropu?

- Plan nam je da u dogledno vrijeme iz Kine istovremeno radimo na razvijanju potražnje sa evropskih tržišta, ali i povećanju kapaciteta proizvodnje. Povećanje kapaciteta u skorije vrijeme je uglavnom u Kini, dok u budućnosti tražimo bazu u Evropi gdje bismo mogli da započnemo jednu cijelu industriju uzgajanja insekata sa mnoštvom malih nezavisnih uzgajivača.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.