NavMenu

Prvo uklanjanje pregrada iz rijeka u regionu - Vezišnica ponovno slobodna

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.10.2021. 12:55
Komentari
Podeli
(Foto: Dmitriy Zub/Unsplash)
Jedna od najvažnijih i ribom najbogatijih pritoka rijeke Ćehotine, Vezišnica, danas je samo sjenka onoga što je nekada bila. Industrijsko zagađenje, nepročišćene komunalne vode i ilegalne barijere uticale su negativno na nekada bogati biljni i životinjski svijet. Međutim, prvi koraci ka vraćanju života u Vezišnicu napravljeni su uklanjanjem tri nefunkcionalne, ilegalne brane. Ovaj događaj je s tim važniji ako znamo da je ovo prvo takvo uklanjanje pregrada u regionu, saopšteno je iz nevladine organizacija WWF Adria.

- Pozdravljamo inicijativu uklanjanja zastarjelih, nepoželjnih i nefunkcionalnih barijera iz rijeka, zbog čega smo se rado pridružili pozivu koji su uputile nevladine organizacije. Na taj način Opšina Pljevlja i šira zajednica direktno doprinose ostvarivanju ekoloških ciljeva, kako nacionalnih tako i međunarodnih, a posebno u kontekstu unapređenja ekološkog statusa rijeka - istakao je Mervan Avdović, potpredsjednik Opštine Pljevlja.

I dok su u Sjevernoj Americi prije nekoliko decenija prepoznali važnost uklanjanja starih i nefunkcionalnih pregrada, u Evropi je taj trend započeo prije desetak godina. Iz godine u godinu uklanja se sve više pregrada, a posebno od kad je u Strategiji EU za biološki diverzitet kao cilj prepoznata potreba vraćanja 25.000 km rijeka u prirodno stanje do 2030. godine. Osim toga, ovakvi projekti direktno podržavaju i mjere za poboljšanjem ekološkog statusa koje su propisane Okvirnom direktivom o vodama, na šta se obavezala i Crna Gora.

- Opština Pljevlja prepoznala je priliku za uklanjanjem tri brane na Vezišnici i priključila se pozivu koji je WWF Adria uputila opštinama i javnim ustanovama u Crnoj Gori i Hrvatskoj. S obzirom na to da uklanjanjem ovih brana Vezišnica ponovo postaje rijeka slobodnog toka, posebno nam je drago da je upravo ona lokacija prvog uklanjanja pregrada u regionu. Slične uspjehe želimo da ponovimo u Hrvatskoj i Sloveniji, ali želimo i da nastavimo sa dobrom saradnjom u Crnoj Gori, gdje je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma izrazilo želju za zajedničkim radom na ovoj temi - izjavila je Branka Španiček, koordinatorka inicijative za uklanjanje barijera u WWF Adria.

Uklanjanjem pregrada iz rijeka u njima se ponovo uspostavlja prirodna dinamika protoka vode, omogućava se kretanje ribama i drugim vrstama koje žive u rijekama uzvodno i nizvodno, i u značajnoj mjeri se smanjuje opasnost od poplava, kao i procesi koji mogu da dovedu do snižavanja nivoa podzemnih voda, korišćenih kao izvori pitke vode. Rijeke prirodno vrše mnoge funkcije od kojih naše zajednice i mi sami imamo koristi - od osiguravanja pitke vode i hrane, do regulacije posledica klimatskih promjena, i smanjivanja opasnosti od suša i poplava. Zbog toga su inicijative poput ove koja je danas započela u opštini Pljevlja od izrazite važnosti, kako za prirodu tako i cjelokupno društvo.

Bez saradnje opštine Pljevlja i nadležnog ministarstva, i uz podršku Sportsko-ribolovnog kluba Lipljen-Pljevlja ovo ne bi bilo moguće. U projektima zaštite prirode presudno je da svi donosioci odluka, kao i lokalna zajednica, budu saglasni i podržavaju ih, i da se poštuju svi standardi struke i propisi koje država nalaže.

Tamara Brajović, generalna direktorka Direktorata za prirodu u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, naglasila je kako je ovo samo početak saradnje na identifikaciji lokacija i broja nefunkcionalnih pregrada, čime će se osloboditi desetine kilometara vodotokova i omogućiti obnova biološke raznovrsnosti rijeka.

- Ova inicijativa nije samo namjera Ministarstva da postigne evropske standarde i realizuje obaveze prema Evropskoj uniji, već je i želja da se crnogorskoj javnosti pojasni značaj ovih aktivnosti. Važno je pojasniti našim građanima i podići svijest o važnosti biološke raznovrsnosti, odnosno o posljedicama koje nastaju kada se prirodne vrijednosti nemarnim i nestručnim pristupom podrede pojedinačnim i lokalnim interesima, uz nesagledive posljedice na štetu opšteg interesa - napomenula je Brajović.

Iz WWF Adrije se nadaju kako će se u narednom periodu i druge opšine u Crnoj Gori javiti na poziv koji im je upućen ranije ove godine, kako bi se sistemski pristupilo uklanjanju stotina starih i nefuncionalnih barijera iz crnogorskih rijeka.

Poboljšanje ekološkog statusa reke Vezišnice dio je i rada WWF Adrije, Opštine Pljevlja, udruženja Da zaživi selo, Eko-tima i organizacije TNC (The Nature Conservancy) na zaštiti gornjeg toka reke Ćehotine, gde se trenutno sprovode istraživanja kao preduslov buduće zaštite ovog područja. Sve ovo prilike su za dugoročan i održiv razvoj cijelog pljevaljskog kraja, u svijetlu zelene i pravedne tranzicije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.04.2024.  |  Agro, Građevina

Raspisan konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica u Podgorici

Služba Glavnog gradskog arhitekte objavila je konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica, koji je rezultat potrebe da se kroz inovativna pejzažno-arhitektonska rješenja dobije vizija transformacije neiskorišćenog prostora u novu park šumu. Kako navode, Lješkopoljska Gorica biće važan dio zelene infrastrukture Glavnog grada, koja predstavlja osnov za adaptaciju na klimatske promjene, uspostavljanje ekološke

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.