NavMenu

Istraživanja 2D kristala doprinose razvoju novih magnetnih vještačkih struktura - Naučni podstrek za proizvodnju materijala neobičnih fizičkih i hemijskih osobina

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.10.2021. 12:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: isak55/shutterstock.com)Ilustracija
Svijet fizike doktorantu Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore Božidaru Šoškiću donio je međunarodno iskustvo i saradnju sa naučnim institutima u okviru istraživanja magnetizma i superprovodljivosti u dvodimenzionalnim (2D) kristalnim strukturama bora.

Šoškić je dobitnik stipendije Ministrastva nauke Crne Gore za doktorska istraživanja, a trenutno je, preko Erasmus+ projekta u Beogradu, kako bi nastavio svoj rad na istraživanjima koja se odnose na ispitivanje superprovodljivih osobina različitih 2D struktura bora.

Do sada je, u okviru istraživanja, već objavio jedan naučni rad, a preko stipendije Ministarstva nauke Crne Gore, boraviće i na Univerzitetu u Antverpenu od februara 2022. godine, saopšteno je na sajtu Univerziteta CG.

- U Antverpenu planiram da naučim dodatne softverske programe, gdje ću uz pomoć grupe dr Milorada Miloševića raditi na izradi još jednog naučnog rada - navodi Šoškić.

On je objasnio da je nakon uspješne izolacije jednog sloja grafena 2004. godine, 2D alotropske modifikacije ugljenika, pokrenuta lavina novih istraživanja na polju materijala na nanometrskaom nivou.

- Različiti 2D kristali su privukli veliku pažnju naučne javnosti jer su pogodni kandidati za proizvodnju materijala sa širokim spektrom neobičnih fizičkih i hemijskih osobina u odnosu na trodimenzionalne (3D) kristale. Ovi materijali služe kao precizne alatke za testiranje fundamenatlnih fizičkih modela magnetizma i superprovodljivosti u 2D limitu, što je zapravo predmet mojih istraživanja - kazao je Šoškić.


Rezultate svojih istraživanja, u saradnji sa Institutom za nuklearne nauke Vinča u Beogradu i Univerzitetom u Trstu, Italija, uz pristup superkompjuteru za zahtjevne numeričke proračune uspješno je objavio u naučnom časopisu Physical Review Materials

Pristup superkompjuteru za zahtjevne numeričke proračune je bio omogućen putem projekta PRACE DECI 15 - SACandM (2020) (KTH Royal Institute of Technology)

- Rezultati ovog rada daju veliki doprinos razvoju novih magnetnih vještačkih struktura, koji bi posjedovali veliku strukturnu stabilnost i kritične tačke faznog prelaza na znatno višim temperaturama od postojećih, kao i za eventualnu primjenu u elektronici - zaključuje Šoškić, saopšteno je iz PR službe UCG.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.