NavMenu

CG se prijavila za sufinansiranje izgradnje druge dionice autoputa - Nastavak radova zavisi od studije isplativnost

Izvor: Mina Četvrtak, 21.10.2021. 11:08
Komentari
Podeli
(Foto: Media Biro)
Crna Gora se u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan prijavila za sufinansiranje izgradnje druge dionice auto-puta, ali je ta aplikacija na čekanju do okončanja cost-benefit analize, koju finansira EU za kompletan projekat, pokazao je izvještaju Evropske komisije (EК).

- U razvoju infrastrukture prioritetna je izgradnja autoputa Bar-Boljare, dionica između Smokovca i Mateševa, koja se realizuje uz kineski kredit. Taj projekat je doživio kontinuirano odlaganje, dijelom zbog pandemije i prekoračenja troškova. Sada se očekuje da će prvi dio autoputa biti finalizovan do kraja godine - navodi se u izvještaju, piše Dan.

Predstavnici EK su saopštili i da je nova Vlada uspjela da umanji fiskalne rizike, akumulirajući značajne fiskalne rezerve za pokrivanje finansijskih potreba u ovoj godini, uključujući i dodatne programe podrške za pandemiju.

- Borba protiv pandemije uz pronalaženje ravnoteže između stabilizacije javnih finansija i podržavanja ekonomske aktivnosti brzo su postali prioriteti. Uprkos smjeni vlasti došlo je do kontinuiteta u odgovoru politike na krizu. Vlade su implementirale pet paketa društveno-ekonomske podrške u ukupnoj vrijednosti od oko šest odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) prošle godine i dodatnih sedam odsto ove godine - navodi se u izvještaju.

Mjere kombinuju direktne subvencije plata, povoljne programe kredita, odlaganje poreza i druge radnje ciljajući na najugroženije sektore.

- Crna Gora je takođe dobila brzu hitnu pomoć iz raznih međunarodnih institucija, uključujući 60 mil EUR makrofinansijske pomoći iz EU, čija je konačna rata isplaćena 1. juna, nakon što je Crna Gora ispunila sve uslove - navodi se između ostalog u izvještaju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Može li običan čovjek u trku za kriptozaradu?

Kada je u pitanju ulaganje, oni stariji hvataju se dukata, oni malo mlađi misle na "devize, devize", a najmlađima je u mislima bitkoin, etereum, solanu, ripl, binance coin, ili neka druga kriptovaluta. O tržištu kriptovaluta do sada smo čuli razne bajke, i one divne o bogatstvu preko noći, do onih ružnih - o propasti kriptovalutnog carstva, hvatanju organizatora nekakvih piramidalnih šema i opštoj propasti ulagača. Obje verzije su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.