NavMenu

Argentina namjerava da zamrzne cijene hrane zbog rasta inflacije

Izvor: Tanjug Četvrtak, 21.10.2021. 08:13
Komentari
Podeli
Ilustarcija (Foto: Adisa/shutterstock.com)Ilustarcija
Argentinska vlada će zamrznuti cijene više od 1.000 prehrambenih artikala i proizvoda za domaćinstvo u nastojanju da zauzda ubrzani rast inflacije.

Cijene proizvoda će ostati fiksne do 7. januara, pri čemu je lista od prvobitno predviđenih 900 proizvoda, koju su vladini zvaničnici predstavili kompanijama i supermarketima prošle nedelje, znatno proširena, izvještava Blumberg.

Višednevni razgovori između vlade i industrijskih čelnika o sporazumu o zamrzavanju cijena su okončani u utorak bezuspješno.

Krovna argentinska komora prehrambene industrije je danas saopštila da vladin predlog o zamrzavanju cijena oko 1.650 prehrambenih i drugih proizvoda za domaćinstvo nije ponuda koju ovaj sektor može da prihvati, kritikujući zvaničnike da donose jednostrane odluke, javlja Rojters.

Vlada je u ponedeljak razgovarala sa Koordinatorom argentinske prehrambene industrije (COPAL) kako bi se napravio pomak ka postizanju dogovora, za koji se nada da će pomoći da se u obuzda mjesečni rast inflacije koji je u septembru dostigao visokih 3,5 posto.

COPAL je, međutim, u saopštenju naveo da poziv vlade za zamrzavanje cijena ne nudi dovoljne garancije prehrambenom sektoru. Ova organizacija navodi da zastupa 35 komora i više od 14.500 kompanija za proizvodnju hrane i pića.

- Dosadašnji pristup vlade odražava nedostatak volje da se postigne sporazum sa ovim sektorom - ocjenjuje COPAL, kritikujući vlasti što nisu uzele u obzir predloge kompanija iz tog sektora.

- Ova industrija nije uzrok inflacije, već trpi njene posljedice - dodao je u saopštenju predsjednik COPAL-a Danjiel Funes de Rioha.

Iz COPAL-a su poručili da je industrija hrane i pića "voljna da postigne sporazum o zamrzavanju cijena", ali traži "istinski dijalog umjesto jednostranih odluka".

- Još uvijek se nadamo da se može postići sporazum. Nastojimo da konsolidujemo listu i čekaćemo do poslednjeg trenutka s nedvosmislenom namjerom da se dođe do dogovora - rekla je portparolka argentinskog predsjednika Gabrijela Čeruti, dodajući da vlada razmatra predloge i izmjene.

Argentinski ministar za unutrašnju trgovinu, Roberto Feleti, nedavno je upozorio da će u slučaju nepostizanja dogovora, ova mjera biti uvedena odlukom vlade.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.