NavMenu

Predstavljen Kompano - Prvi robot na svijetu za uklanjanje listova paradajza (VIDEO)

Izvor: Agroklub Srijeda, 20.10.2021. 08:51
Komentari
Podeli
(Foto: Ivan Krawchuk/shutterstock.com)
Dok globalna potražnja za hranom nastavlja da raste, sve je manje kvalifikovanog osoblja za rad u staklenicima. Stoga, holandska kompanija Priva rješenje vidi u robotizaciji.

Na GreenTech-u u Amsterdamu predstavila je svoj robot Kompano koji se može sigurno i nezavisno kretati kroz staklenik, radeći zajedno sa ostalim zaposlenima. Kada njima završi radni dan, on ostaje u stakleniku i nastavlja da radi, što znači i noću. Dizajniran je za uklanjanje listova paradajza, a radi na baterije od pet kWh.

Težak je 425 kilograma, dugačak 191 cm, širok 88, a visok 180 cm. U njega su ugrađeni algoritmi koji garantuju efikasnost skidanja grana sa listovima od 85% tokom rada u sedam dana na površini od jednog hektara, navodi proizvođač.

Iz ove kompanije napominju da se može prilagođavati željama i zahtjevima korisnika. A može da se i kontroliše pametnim telefonom.

Prema ovoj kompaniji, to je prvi robot u svijetu koji korisnicima pruža ekonomski isplativu alternativu za ručno uklanjanje lišća na paradajzu. Razvijen je u partnerstvu s kompanijom MTA, vodećim holandskim proizvođačima u sektoru hortikulture kao i raznim stručnjacima.

Predstavljen je krajem prošlog mjeseca na GreenTech-u u Amsterdamu, a sada je spreman za prodaju i upotrebu na tržištu. Već je testiran u nekoliko staklenika, a proizvedeno je 50 primjeraka koji su spremni za prodaju. Međutim, na veb stranici proizvođača nije navedena njegova cijena.

Plan ove kompanije je da će asortiman širiti i na robote koji će skidati listove krastavaca, ali moći i da bere plodove povrća.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.