NavMenu

Visoki doprinosi na zarade značajna barijera za razvoj biznisa i privlačenje investitora

Izvor: Gradski portal Utorak, 19.10.2021. 14:16
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)Ilustracija
Visoki doprinosi na zarade su među glavnim biznis barijerama u Crnoj Gori, ocijenio je potpredsjednik Unije poslodavaca Slobodan Mikavica, gostujući u jutarnjem programu "Rujna zora" Gradske televizije.

- Oni su najveći u regionu, oko 67% je opterećenja, dok je u Makedoniji 33% i to je bio snažan podsticaj za privlačenje stranih investicija u tu državu - rekao je Mikavica.

To je, dodaje, za sve poslodavce barijera koja dovodi do sive ekonomije i isplaćivanja dobrog dijela zarade na ruke, do neosiguravanja radnika i mnogih drugih problema.

Kako je istakao, ideju Vlade o Maršalovom planu u Uniji poslodavaca su dočekali sa nevjericom.

- Ta ideja nas je iznenedila, zato što je Unija poslodavaca i Privredna komora već duže tražila rješenje za poboljšanje statusa zaposlenih, ali i za rasterećenje troškova samog poslodavca - kazao je Mikavica.

On je istakao da je mnogo sastanaka održano, pogotovo oko usklađivanja kolektivnog ugovora sa novim zakonom o radu, gdje se tema koeficijenate, kao i neto i bruto zarada, postavljalo kao jedna od najvažnijih tema.

- Pitanje neoporezivog dijela postoji u svim državama, nije ništa novo i drago mi je da se i ovdje prepoznalo kao jedan od metoda da se rasterete troškovi poslovanja - objašnjava Mikavica.

Svi zaposleni koji su primali dio zarade preko računa, a dio u gotovini, navodi, sada će imati zagarantovanu početnu osnovu.


- Procjene, koje smo radili mi, Unija poslodavaca, vjerovatno i drugi, su da će između 50 i 70% zaposlenih imati veća neto primanja, a da će poslodavac ostati na istom nivou obaveze - ističe on.

Kako dodaje, postoje poslodavci koji će dodatno biti opterećeni, kao što su mikrofirme koje imaju niske zarade.

Kada je riječ o drugim pozitivnim stvarima, naglašava Mikavica, poslodavci sada imaju mogućnost da lakše investiraju i zapošljavaju.

- Smatramo da će se i radnici vezati više za poslodavca, bez obzira što su taj novac dobijali u gotovini, ali nijesu mogli dobiti povoljni kredit, niti dugoročno planirati, kada nijesu imali puni iznos na računu - ocjenjuje Mikavica.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.