NavMenu

Tri crnogorske banke među TOP 100 najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi

Izvor: eKapija Utorak, 19.10.2021. 09:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Meder Lorant/shutterstock.com)Ilustracija
Uprkos globalnom ekonomskom padu izazvanom pandemijom korona virusa, kombinovani prihod sto najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi pao je u 2020. godini za 7%, odnosno na 120 mlrd EUR, dok su u poređenju sa 2019. godinom kompanije ostvarile rekordnih 129,3 mlrd EUR, pokazuje 14. izdanje liste SEE TOP 100 koje je objavio SeeNews.

Iako je pad prihoda najvećih kompanija u regionu bio skroman, njihov kombinovani profit smanjio se za četvrtinu, odnosno na 3,5 mlrd EUR, brišući trogodišnju dobit, ukazuje rang lista SeeNews.

Na listi najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi našle su se tri banke koje posluju u Crnoj Gori. To su Crnogorska komercijalna banka koja je zauzela 65 mjesto, zatim Erste banka koja se našla na 93. poziciji i Hipotekarna banka koja je zauzela 100. mjesto.

Automobili Dacia, poslovna jedinica francuskog Renaulta, sedmu godinu zaredom vodi na rang listi, iako su joj prihodi smanjeni za 26% godišnje, i iznose 3,8 mlrd EUR.

Rang lista SEE TOP 100 obuhvata nefinansijske kompanije registrovane u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, Moldaviji, Crnoj Gori, Rumuniji, Srbiji i Sloveniji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.