NavMenu

Konglomerat Tata Sans kupio Er Indiju za 2,4 mlrd USD

Izvor: Tanjug Utorak, 19.10.2021. 09:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Free-Photos)Ilustracija
Privatni indijski konglomerat Tata Sans kupio je za 2,4 mlrd USD državnu avio-kompaniju Er Indija, opterećenu dugovima, i očekuje da će hitno dobiti prava letenja i slotove kako bi tom vazduhoplovnom divu vratio tržišni udio koji su "oteli" strani rivali.

Očekuje se da će se prenos vlasništva sa vlade na Tatu obaviti do kraja godine, prenosi Rojters.

Čelni ljudi u ovoj industriji, međutim, upozoravaju da će put do uspjeha biti dug i komplikovan, da bi mogao da košta Tatu više od milijardu dolara i da iziskuje rješavanje bezbroj problema, među kojima je zastarjela flota, slab kvalitet usluge i nedostatak harizmatičnog vođe.

Er Indija, sa svojom maskotom maharadže, svojevremeno je bila poznata po raskošno uređenim putnučkim kabinama i izvrsnoj usluzi, za šta se zalaže i osnivač prve indijske komercijalne avio-kompanije JRD Tata.

Ali od sredine 2000-ih, reputacija Er Indije je počela da se urušava sa narastajućim finansijskim problemima. Kompanija je letjela širokotrupnim avionima s pohabanim sjedištima u biznis klasi, a dio svojih novih Boinga 787 Drimlajnera je prizemljila da bi ih koristila za rezervne djelove. Putnici su se suočavali s velikim kašnjenjima letova, a osoblje i dobavljači nisu uvijek bili plaćani na vrijeme, kažu rukovodioci u avio-industriji.

- Ako nemate novije avione ili avione koji su pouzdani, šta god da radite, imaćete problem - izjavio je za Rojters jedan izvršni direktor u vazduhoplovnoj industriji, koji je govorio pod uslovom da ne bude imenovan jer nije ovlašćen za kontakte s medijima.

Nakon što bude obavljen prenos vlasništva, kompanija će imati vremena do ljeta 2022, kada se očekuje rast potražnje za putovanjima posle kovida, da riješi probleme, dodao je sagovornik britanske agencije, procjenjujući da će obnova 141 aviona Er Indije koštati Tatu više od milijardu dolara, a ponovna obuka osoblja i unapređenje poslovanja i usluga do 300 mil USD.

Te cifre ne uključuju kupovinu ili zakup novih aviona.

Iz Tate i Er Indie su odbili komentar.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.