NavMenu

KCCG predložio model saradnje sa KBC Zagreb u oblasti transplantacije

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 18.10.2021. 12:42
Komentari
Podeli
(Foto: Google StreetView/Screenshot)
Klinički centar Crne Gore (KCCG) uputilo je predlog ugovora o nastavku saradnje i razvoju donorskog i transplantacionog programa sa Kliničko bolničkim centrom Zagreb.

Kako je saopšteno, nakon posjete delegacije Ministarstva zdravlja Crne Gore i Kliničkog centra Crne Gore Hrvatskoj u cilju pravnog usklađivanja i obnove saradnje, tamošnji ministar zdravlja Vili Beroš pozdravio je inicijativu i predložio da se aktuelni Memorandum o saradnji dva ministarstva, u svrhu daljeg razvoja donorskog i transplantacionog programa formalizuje potpisivanjem ugovora o institucionalnoj i tehničkoj saradnji između Kliničko bolničnog centra Zagreb i KCCG.

U tom cilju, direktorica KCCG dr Ljiljana Radulović uputila je predlog ugovora hrvatskoj strani, pa se nakon odgovora hrvatskih kolega očekuje i njegovo potpisivanje.

- Između ostalog, predložena je saradnja u oblasti doniranja i transplantacije organa, prenos znanja i razmjena iskustava u području zdravstva s posebnim naglaskom na područje doniranja i presađivanja organa, s ciljem osposobljavanja kadrova i uvođenje novih metoda liječenja u Crnoj Gori. Predlaže se i mogućnost dolaska timova iz Kliničko bolničkog centra Zagreb u Klinički centar Crne Gore radi izvođenja transplantacija organa i radi sprovođenja edukacije kadra u Kliničkom centru Crne Gore koji će raditi na ovom programu - program živih srodnih transplantacija, program kadaverične transplantacije koji bi podrazumijevao dolazak timova pri eksplantaciji organa, kao i transplantacijama organa od kadaveričnih donora koje bi se obavljalje u Kliničkom centru Crne Gore - saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Kako se navodi, to su samo neke od tema iz oblasti zdravstva za koje je Ministarstvo zdravlja Crne Gore izuzetno zainteresovano za unapređenje saradnje sa Hrvatskom koja je u svijetu prepoznata kao uzor, između ostalog, u transplantacionom programu.

- Ministarstvo zdravlja Crne Gore još jednom zahvaljuje Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske i ministru Viliju Berošu kao i svim kolegama u KBC Zagreb na iskazanoj volji i spremnosti da unaprijede svakodnevicu građana Crne Gore - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.