NavMenu

Nakon rekonstrukcije i dogradnje hotel Teuta u Risnu imaće 5 zvjezdica - U novom kompleksu planirana gradnja depadansa, spa zone, pjaceta, rive... (FOTO)

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 18.10.2021. 08:58
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i utbanizma/Studio Grad/Idejno rješenje/Printscreen)
Hotel Teuta u Risnu, izgrađen nakon zemljotresa 1979. biće kompletno rekonstruisan, a u planu je i njegovo proširenje i dogradnja, nakon čega će dostići kategoriju od pet zvjezdica. Investitor je kompanija Briv Construction iz Kotora, koja je hotel kupila 2014. godine, a na idejno rješenje objekta koje je izradio Studio Grad, saglasnost je dao i glavni državni arhitekta.

Kako se može vidjeti u dokumentu koji je objavljen na sajtu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, idejno rješenje rekonstrukcije rezultat je intezivnog rada sa ekspertima ICOMOS-a (Stručno tijelo UNESCO-a), u cilju postizanja najoptimalnijeg rješenja koje će zadovoljiti visoke standarde prostornog ponašanja u senzitivnom kontekstu Boke Kotorske. Predmetno idejno rješenje je sastavni dio HIA studije (Heritage Impact Assessment Study) koja je dobila pozitivno mišljenje ICOMOS eksperata, i koja je zvanično usvojena Rješenjem Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Kako je naznačeno, novi urbanistički sklop hotela podrazumijeva kompoziciju od pet građevisnkih cjelina i interpretira ambijentalnu situaciju "urbanog sela". Funkcionalna okosnica sklopa je centralni objekat - veći dio postojećeg objekta hotela, u kome su locirani glavni javni sadržaji hotela, poput ulaznog hola, restorana sa kuhinjom, spa zone sa pratećim ugostitelsjkim sadržajem i ekonomsko-servisnim sadržajima.

U novoplaniranim depadansima (objekti B C D i E) planirani su novi smještajni kapaciteti, pretežno studio apartmani i apartmani, dok je u prizemlju objekta B, orijentisanog ka Risnu smješteno nekoliko komercijalnih lokala i galerijski prostor za izlaganje arheoloških eksponata. Ukupno je ostvareno 150 smještajnih jedinica u sobama, apartmanima i studio apartmanima.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i utbanizma/Studio Grad/Idejno rješenje/Printscreen)
- Novoplanirani objekat hotela Teuta ispunjava sve satandarde hotela sa 5*. U rekonstruisanom postojećem objektu hotela, spajanjem postojećih soba, formirano je 85 smještajnih jedinica sa 97 kreveta dok je u novoplaniranim depadansima planirano 65 smještajnih jedinica sa 133 kreveta - navodi se u dokumentu.

U prizemlju postojećeg objekta planiran je ulazni hol, restorani sa kuhinjom, spa zona i tehnički blok. U depadansima C D i E planirane su smještajne jedinice orijentisane ka zelenim vrtovima. Javni sadržaji koji su planirani u depadansu B, kao što je galerija za arheološke eksponate i poslovni prostori, orijentisani su ka uređenim pješačkim površinama.

Parternim uređenjem u vidu jasno postavljene pješačke promenade koja prolazi kroz hotelski kompleks i koja povezuje nekoliko manjih pjaceta, plažni trg, centralnu pjacetu i novu rivu, ostvaruje se veza sa Risnom ali i formira mediteranski ambijent na parceli samog hotela.

Hotelski restoran i spa zona su orjentisani ka pješačkoj promenadi. Planiranjem otvorenih restoranskih terasa i spa parka hotelski sadržaji i u funcionalnom smislu izlaze na promenadu.

Na nivou prizemlja u sjevernom dijelu pracele planiran je parking prostor. U dijelu parking prostora zadržava se veliki broj vrijednih postojećih stabala i planira novo ozelenjavanje u vidu drvoreda ka saobraćajnici. Pina park je očuvan i dopunjen tako da predstavlja zelenu tampon zonu, prije svega depadansu E, ka urbanistički neartikulisanoj postojećoj stambenoj gradnji. Prizemlje i svi ostali spratovi rekonstruisanog hotela i depadansa namijenjeni su za smještaj turističkih jedinica.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i utbanizma/Studio Grad/Idejno rješenje/Printscreen)
U okviru kompleksa predviđeno je ukupno 68 parking mjesta, od čega je 68 predviđeno za parkiranje malih automobila, dok je jedno parking mjesto namijenjeno autobusima.

U projektu je obezbijeđena i dostupnost objekta licima sa smanjenom pokretljivošću. Dostupni su im svi javni sadržaji hotela - restoran, spa i bazenska zona, lokali u prizemlju hotela, otvorene pjacete i šetalište. Na parceli su obezbijeđena 3 parking mjesta za lica sa hendikepom, što je 5% od ukupnog broja PM. U hotelu je obezbijeđeno 15 smještajnih jedinica za lica sa hendikepom, i to 12 soba u objektu A i tri apartmana u objektima B, C i D. To predstavlja 10% od ukupnog broja smještajnih jedinica.

Urbanističko-tehničkim uslovime propisano je da je na parceli potrebno obezbijediti minimum 2.860 m2 zelenih površina na slobodnom tlu ili na krovu podzemih etaža.

- Na parceli je obezbijeđeno 3.567 m2 zelenila na slobodnom tlu, od čega je 2.756 m2 slobodna i uređena zelena površina, zatravnjena i sa zasadima žbunastih formi i drveća, dok je ostatak zelenih površina obezbijeđeno kroz planirano popločanje otvorenih parking mjesta raster betonskim zatravnjenim pločama ili sistemom rešetki za travu. Na krovu prizemlja obezbijeđeno je 14.920 m2 zelenih površina - navodi se u dokumentu.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i utbanizma/Studio Grad/Idejno rješenje/Printscreen)
Osim iznad prizemlja, formiranje krovnih vrtova planira se i na postojećem objektu hotela kao i na novim lamelama i gotovo svim terasama.

- Korišćenjem mediteraksih zasada koji se prilagođavaju jakoj insolaciji u ljetnjim mjesecima i obilnim padavinama zimi formiraju su vrijedni mikroambijenti, direktan kontakt sa zelenilom prilikom boravka u većini smještajnih jedinica. Kao vid ozelenjavanja koristi se i vertikalno zelenilo, puzavice i ozelenjene pergole - objašnjeno je.

U dokumentu je naznačeno da je, ukoliko bude potrebno, objekat moguće podijeliti na više arhitektonsko - građevinskih cjelina koje se mogu smatrati i fazama u izvođenju. Faze bi podrazumijevale pripremne radove, rekonstrukcija postojećeg objekta A, konstrukcija i arhitektonski omotač objekata B, C, D i E, arhitektonsko građevinski i zanatski radovi u unutrašnjosti objekata, uređenje terena i enterijerska završna obrada prostora.


Fotogalerija
Hotela Teuta Risan
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.