Izvor: Dan | Nedjelja, 17.10.2021.| 21:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ukoliko ovaj propadne, Vlada će pripremiti odvojene tendere za aerodrome u Podgorici i Tivtu - Moguća koncesija i za beransku vazdušnu luku

(Foto: YouTube/screenshot)
Potencijalni koncesionari će 27. oktobra predstavnicima tenderske komisije predstaviti šta planiraju da urade sa aerodromima ukoliko dobiju koncesiju po aktuelnim uslovima, nakon čega će Vlada odlučiti da li da se ide u završnicu tenderskog postupka ili da se aktuelni tender poništi i raspiše novi, po drugačijim uslovima.

U Podgorici će za 11 dana svoje planove predstaviti predstavnici Corporation America Airports , Incheon International Airports Corporation i francusko-turski konzorcijum koji čine Aeroports Paris Intenacional (ADP) i TAV. Prema informacijama Dana, zainteresovani ponuđači će imati po sat i po da tenderskoj komisiji predstave dinamiku i obim uslova ulaganja, početak obavljanja koncesionih aktivnosti, zatim da kažu sa kojim aerodromima planiraju saradnju, tržišne aktivnosti, potencijalne nove rute, kao i da predstave planove sa sadašnjim zaposlenima Aerodroma Crne Gore, piše Dan.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija kazali su da predstavljanje planova potencijalnih koncesionara nije drugi krug tenderskog postupka, već da žele da čuju planove koncesionara i da će nakon toga donijeti odluku šta će dalje raditi sa tenderskim postupkom. Tenderski postupka za aerodrome raspisala je prethodna Vlada, ali je sve stalo nakon pandemije, početkom prošle godine.

Prema pouzdanim informacijama Dana, Vlada će, ukoliko ovaj tender ne uspije, ubrzo raspisati novi, ali po drugačijim uslovima. Tačnije, aerodrome Tivat i Podgorica će posebno dati pod koncesiju, a sa jednim od ta dva aerodroma će tražiti da se pod koncesiju uzme i aerodrom Berane, koji bi morao da se pravi iznova.

Predstavnici Vlade su u neformalnim razgovorima, prema pouzdanim informacijama Dana, već najavili mogućnost raspisivanja novog tendera za aerodrome, ukoliko ovaj ne uspije, uz najavu da bi aerodrome Podgorica i Tivat dali odvojeno pod koncesiju. Novi tender bi, prema našim informacijama, bio brzo raspisan.

Poznavaoci prilika u vazdušnom saobraćaju smatraju da bi davanje aerodroma Podgorica i Tivat posebno bilo dobro, iz razloga što bi se na taj način moglo dobiti više novca od koncesionara, a i dobila bi se konkurencija, što bi koristilo Crnoj Gori kao avio i turističkoj destinaciji. Dakle, plan bi bio da različiti koncesionari dobiju Tivat i Podgoricu, s tim što bi se moglo desiti da isti koncesionar dobije oba aerodroma. Prema aktuelnom tenderu, koncesionari treba da uplate Vladi avans od 100 miliona, dok u Vladi računaju da bi odvojenim davanjem aerodroma mogli dobiti i do 120 mil EUR avansa. Takođe, dva koncesionara bi se "takmičila" koje će nove rute uvesti, koje će kompanije dovesti da lete ka Crnoj Gori, pa će zdrava konkurencija takođe donijeti koristi.

Tenderski postupak pokrenula prethodna vlada

Poznavaoci prilika u vazdušnom saobraćaju smatraju da će naredna godina biti odlična za aerodrome ukoliko pandemija stane, što sada zavisi od vakcinacije. Lani su Aerodromi zabilježili najgori rezultat poslovanja, jer je u martu sve stalo na nekoliko mjeseci. Ove godine se i svijet i tržište polako oporavljaju od pandemije, što utiče i na bolje rezultate Aerodroma.

Tenderski postupak za davanje koncesije nad aerodromima pokrenula je prethodna Vlada, dok su partije koje sada čine vlast bile protiv koncesije. Međutim, članovi ekspertske Vlade su za koncesiju, prije svih ministar finansija Milojko Spajić, što je više puta javno iskazao.

Koncesionarima, međutim, problematičan može biti aerodrom Berane. Vlada će, prema infromacijama lista, insistirati da se i taj aerodrom da pod koncesiju uz Tivat ili Podgoricu, ali je tamo loše stanje i biće potrebno da se napravi potpuno novi aerodrom. Osim što će trebati da se gradi novi aerodrom, pitanje je i koliko bi bio isplativ aerodrom, odnosno koliko bi uopšte imao putnika, koliko bi se letjelo ka tom aerodromu. Odbor direktora Aerodroma Crne Gore nedavno je obišao aerodrom u Beranama.

Dan je u vezi sa ovim navodima poslao pitanja Ministarstvu kapitalnih investicija i Ministarstvu finansija, ali im je samo odgovoreno da će 27. oktobra saslušati potencijalne koncesionare i nakon toga donijeti odluku šta će dalje biti sa tenderskim postupkom.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE