NavMenu

Najveći porast cijena u Njemačkoj u poslednje tri decenije

Izvor: Tanjug Nedjelja, 17.10.2021. 11:08
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Jörn Heller)
Cijene u Njemačkoj rastu kao što nisu nikada u poslednje tri decenije. Osjetno su skuplji grijanje, benzin i hrana, što sve ima veze sa porastom cijena energenata i većom potražnjom koja se javlja uporedo sa popuštanjem pandemije, prenosi Dojče vele.

U septembru su cijene u Njemačkoj porasle čak za 4,1% u odnosu na isti mjesec prošle godine i to je prvi put da je inflacija, tako posmatrana, prešla četiri odsto još od 1993. godine, saopšteno je iz Saveznog zavoda za statistiku.

Vjetar u leđa jakoj inflaciji daje skok cijena energenata, ali to nije jedini razlog jer ekonomski eksperti ukazuju da su porastu cijena doprinijeli i podizanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) za neke proizvode, globalni zastoj u isporukama robe i gužve koja nastaju u svetskim lukama.

Potrošači u Njemačkoj će najdublje morati da zavuku ruke u džepove da bi im stanovi ove zime bili topli.

Četvrtina njemačkih domaćinstava se grije na naftu koja će biti čak 76,5% skuplja nego prije godinu dana.

Situacija sa naftom ni prošle godine nije bila normalna - cijena barela sirove nafte bila je skoro na istorijskom minimumu zbog pandemije i ekstremno smanjene potražnje.

Grijanje na gas, koje koristi polovina domaćinstava u Njemačkoj, u septembru je bilo skuplje za 5,7%, ali nije isključeno da će biti još skuplje jer cijena tog energenta divlja na slobodnom tržištu.

Od ove kalendarske godine je uvedena i taksa na emitovanje ugljen-dioksida od 25 EUR po toni tog štetnog gasa, a to svakako pogada tržište naftom i naftnim derivatima i preliva se na cijenu.

Prema evidenciji automobilskog saveza ADAC, cijene goriva na pumpama "koketiraju sa istorijskim rekordom".

Poslednji nedeljni presjek ADAC objavljen u utorak 12. oktobra pokazao je da je dizel prosječno koštao 1,526 EUR za litar, a super E10 čak 1,647 EUR po litru, a ovim poskupljenjima se ne nazire kraj.

Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku, Njemce su u septembru sačekale i rekordne cijene hrane koje su zabilježile prosječni porast od 4,9% u odnosu na septembar 2020. godine.

Najviše su porasle cijene povrća, 9,2%, jestivih ulja 6,4%, mliječnih proizvoda i jaja 5,5 i mesa i mesnih prerađevina četiri procenta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.