NavMenu

Crnogorski Telekom pokrenuo platformu eTrust - Benefiti za građane, privredu i javnu upravu

Izvor: eKapija Petak, 15.10.2021. 15:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Luka Funduk/shutterstock.com)Ilustracija
Crnogorski Telekom razvio je eTrust - platformu za usluge koja je bazirana na modernoj tehnologiji i svim standardima sigurnosti, a koja će voditi društvo u pravcu digitalizacije i omogućiti benefite građanima, privredi, javnoj upravi, životnoj sredini.

To je saopšteno na konferenciji za medije koju je organizovao Crnogorski Telekom na temu eTrust: usluge od povjerenja, a na kojoj su predstavljni novi servisi: eTrust Potpis, eTrust Pečat, eTrust Vremenski pečat i eTrust Verifikacija.

Direktor Sektora za razvoj servisa i digitalnu transformaciju, Dušan Banović, rekao je da se prethodnih dana dosta slušalo o digitalnoj transformaciji zemlje i regiona Zapadnog Balkana, a Crnogorski Telekom kao tehnološki lider koji prati sve inovativne trendove u industriji uvijek nastoji da pruži konkretne usluge i rješenja.

- Crnogorski Telekom je odlučio da se aktivira na polju usluga od povjerenja i danas smo kvalifikovani pružalac usluga od povjerenja u skladu sa svom zakonskom regulativom u domenu elektronskog identiteta i elektronskog potpisa. Da bi to bilo moguće, mi smo implementirali eTrust platformu koja je bazirana na modernoj tehnologiji i svim nacionalnim i međunarodnim standardima sigurnosti i ono što je bitno je da kroz servise elektronskog potpisa, elektronskog pečata, vremenskog pečeta, kao i verifkacije validnosti elektronskih dokumenata, omogućimo sve ovo na jednom mjestu - rekao je Banović.

U pitanju je, kako je pojasnio, živi sistem koji će pratiti nove zahtjeve korisnika, razvoj tehnologije, kao i sve promjene u zakonskoj i pravnoj normativi.

- Ova platforma je nešto što će u budućnosti voditi društvo u pravcu digitalizacije. Korišćenje je lako, moguće je sa svih platformi, sa računara, mobilnog telefona, tableta, a kada je u pitanju sigurnost tu poštujemo sve i nacionalne i međunarodne standarde. Tako da možemo reći da je ovo siguran, lak i moderan način funkcionisanja - rekao je Banović.

Istakao je da eTrust omogućava benefite svim segmentima društva i to je velika šansa za privredu i za javnu upravu da unaprijede način poslovanja, da uštede resurse i da unaprijede međusobnu i komunikaciju sa svim fizičkim i pravnim licima.

Rukovodilac Odjeljenja za digitalnu transformaciju u Telekomu, Tanja Bokan, pojasnila je da je eTrust potpis zapravo potpis u digitalnom svijetu.

- Ono što je svojeručni potpis u papirnom svijetu, eTrust potpis nam omogućava u digitalnom. Elektronski dokumenti koji se potpišu sa elektronskim potpisom imaju istu zakonsku vrijednost. Sve isto vrijedi i za ePečat, a eTrust Vremenski pečat je nova usluga koji služi da se ovjeri određeni elektronski dokument. Dakle, eTrust Vremenski pečat vam garantuje da je elektronski dokument zaista postojao u određenom vremenu. Dodatna uloga elektronskog vremenskog pečata je da produžava validnost digitalno potpisanih dokumenata - objasnila je Bokan.

Potpuno nova usluga je, kako je kazala, eTrust verifikacija koja omogućava da se provjeri da li je elektronski dokument koji dobijete valjano elektronski potpisan.

- Registracija će se obavljati online putem, podnošenjem zahtjeva, onda ide proces verifikacije dokumenata, lične identifikacije i dolazite do svog eTrust korisničkog naloga i do svog prvog elektronskog potpisa. eTrust korisnički nalog ostaje aktivan, nema nikakve ugovorne obaveze. Ako se ukaže potreba da elektronski potpisuje osoba može putem portala da kupi naš komercijalni paket za fizička lica - eTrust standard paket koji sadrži 100 transakcija i važi godinu. Njegova cijena je 19,90 eura godišnje - rekla je Bokan.

Usluga će komercijlno biti dostupna od srijede i od tada će zaintersovani moći da podnesu zahtjev za registraciju. Građani koji se registruju dobiće 10 besplatnih eTrust akcija (potpisa ili verifikacija) koji će biti validni narednih šest mjeseci.

Bokan je dodala da je Crnogorski Telekom krenuo i u proces interne digitalizacije, te da će i zaposleni i korisnici moći da koriste eTrust usluge.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.