NavMenu

Njemačka smanjuje OIE naknadu za struju domaćinstvima

Izvor: Tanjug Petak, 15.10.2021. 14:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jaroslava V/shutterstock.com)Ilustracija
Njemačka će smanjiti za 42,7% dodatnu naknadu za električnu energiju, namijenjenu podršci razvoju obnovljive energije, kako bi pomogla domaćinstvima da se izbore s naglim rastom cena gasa, saopštili su operateri elektro-energetske mreže.

Ovaj namet će biti spušten na 3,723 evrocenta po kilovatsatu (kWh), a odluka će stupiti na snagu tek 1. januara, izvještava Rojters.

Vlada će finansirati smanjenje ove naknade sa 3,25 mlrd EUR prihoda, koje će prikupiti od poreza na emisiju ugljenika.

Ova taksa, koja je prošle godine takođe smanjena za 3,9 posto kako bi se pomoglo privredi da lakše izađe iz krize uzrokovane pandemijom korona virusa, uvedena je Zakonom o obnovljivim izvorima energije (EEG) i plaća se proizvođačima instalacija za vjetro i solarne elektrane.

Taj namet za EEG učestvuje u računima za struju potrošača s jednom petinom.

Njemački operatori prenosnog sistema (TSO) su saopštili da 2022. očekuju rast proizvodnje struje iz obnovljivih izvora za 11 teravatsati (TWh) na 239 TWh, odnosno u vrednosti 22,8 mlrd EUR po očekivanim tržišnim cijenama.

Portal za poređenje cijena dobavljača elektične energije, Verivoks, izračunao je da će prosječno njemačko domaćinstvo, koje troši 4.000 kWh godišnje, uštedjeti 132 EUR na računima za struju godišnje na bazi smanjenja naknade za EEG.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Opština Berane će staroj sportskoj dvorani pod Jasikovcem vratiti stari izgled - Uskoro tender za glavni projekat

Staroj sportskoj dvorani, onoj pod Jasikovcem, koja se urušila još prije dvanaest godina, Opština Berane će vratiti potpuno identičan stari izgled, po kojem je bila prepoznatljiva na prostorima čitave bivše Jugoslavije. To je Portalu RTCG kazala sekretarka Sekretarijata za privredu, razvoj i investicije, Maja Đurišić, najavljujući vrlo brzo tender za glavni projekat. Ona je objasnila da bi svako drugo rješenje značilo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.