NavMenu

Na sjeveru potrebno obezbijediti osnovnu infrastrukturu za bavljenje poljoprivredom

Izvor: eKapija Petak, 15.10.2021. 14:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Romolo Tavani/shutterstock)Ilustracija
Bijelom Polju neodstaje infrastruktura za bavljenje poljoprivredom, kako bi se održao život na selu, zadržali mladi i kako bi se u konačno obezbijedila isplativost velikog rada i investicija u ovoj grani. To je zaključeno tokom posjete v.d. generalnog dirketora Direktorata za plaćanje pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladislava Bojovića ovoj opštini.

On je obišao prostorije Regionalne kancelarije Direktorata za plaćanje u Bijelom Polju i obavio razgovore sa poljoprivrednicima iz te opštine.

- Bojović je posjetio i poljoprivredno gazdinstvo Vukomira Boškovića u Grančarevu, gdje je razgovarao sa bjelopoljskim poljoprivrednicima koji su korisnici sredstava IPARD podrške i podrške koja se obezbjedjuje iz agrobudžeta, ali i sa onima koji su potencijalni novi korisnici. Ukazano je na brojne probleme sa kojima se poljoprivrednici na sjeveru Crne Gore suočavaju - saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Takođe, istaknut je značaj direktne komunikacije sa poljoprivrednicima kako bi oni bili blagovremeno upoznati sa svim mjerama i vidovima podrške koji su im u ovom trenutku na raspolaganju, kao i sa onima koje će u narednom periodu Ministarstvo da obezbijedi.

Bojović je najavio redovne posjete crnogorskim opštinama i razgovor sa sadašnjim i potencijalnim korisnicima IPARD sredstava, koje dominantno obezbjeđuje Evropska Unija, kao i sa korisnicima subvencija koje se opredjeljuju iz agrobudžeta.

- Pored rezultata i mjera koje je ministarstvo ostvarilo i koje je već preduzelo, najavljene su i nove mjere, vidovi podrške i pomoći kako bi se što više sredstava povuklo od strane naših poljoprivrednika i u što bržem vremenskom periodu, počev od lakšeg obezbjedjivanja finansijskih sredstava do pojednostavljenja i prilagodjavanja procedura u situaciji značajnog skoka cijena na tržištu i drugih otežavajućih okolnosti - navodi se u saopštenju.

Takođe, Bojović je najavio otvaranje regionalnih kancelarija u drugim opštinama, kako bi se obezbijedila intezivna direktna komunikacija i kontinuirana podrška i pomoć poljoprivrednicima.

- Jedan od glavnih ciljeva kako Direktorata za plaćanje, tako i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede jeste razvoj sjevera Crne Gore, koji višedecenijski svjedoči da u tom kraju nije bilo potrebnih ulaganja - poručio je Bojović u Bijelom Polju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.