NavMenu

Bajden potpisao zakon o podizanju granice zaduživanja SAD

Izvor: Tanjug Petak, 15.10.2021. 10:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: vovan/shutterstock.com)Ilustracija
Američki predsjednik DŽozef Bajden potpisao je zakon, koji je usvojio Kongres, a kojim se granica, do koje federalna vlada može da se zadužuje, privremeno podiže na 28,9 hiljada milijardi dolara do početka decembra.

Bajden je potpisao zakon u četvrtak, nakon što je američko Ministarstvo finansija procenilo da će 18. oktobra ostati bez novca za plaćanje državnih računa, prenosi Rojters.

Demokrate, koje imaju tijesnu većinu u donjem domu Kongresa, odobrile su povećanje granice zaduživanja za 480 mlrd USD, a nakon partijskih borbi, Senat je prošle nedelje odobrio kratkoročno rješenje, a Predstavnički dom ga je u utorak usvojio.

Međutim, članovi Kongresa će se za samo sedam nedelja suočiti sa novim rokom za podizanje limita za dug, a u to vrijeme ističe i privremeni budžet za finansiranje vladinih agencija, pa će Kongres morati da spriječi i njihovo djelimično zatvaranje.

Republikanski lider u Senatu Mič Mekonel rekao je da neće podržati novo povećanje limita u decembru.

Republikanci poručuju da je povećanje limita duga problem demokrata i tu mjeru povezuju sa planovima Bajdena za usvajanje dva zakonska predloga vrijedna više hiljada milijardi dolara.

Za vrijeme Trampove administracije granica zaduživanja podizana je tri puta uz podršku demokrata, uprkos tome što su se oni protivili republikanskom predlogu zakona o smanjenju poreza i pojedinim budžetskim mjerama bivšeg predsjednika, uključujući i finansiranje izgradnje zida na granici sa Meksikom.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Olakšica za vozače: Uz elektronsku naplatu putarine, uskoro bez zadržavanja na putevima u Srbiji

Vozačima u Crnoj Gori, uskoro će biti dostupna mogućnost da sa sopstvenim tag uređajem elektronski plaćaju putarinu kako u Crnoj Gori tako i na cestama u Srbiji, što će značiti manje zadržavanje i brži protok saobraćaja. Kako za portal Kolektiv me objašnjava Ana Palibrk iz preduzeća Monteput, riječ je platfortmi Toll for all (T4A) – Putarina za sve, koja podrazumijeva da se sa jedinstvenim tag uređajem može putovati kroz više

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.