NavMenu

U MKI smatraju da se akcize mogu smanjiti i bez hemijske akcizne markice - Nakon donošenja Zakona o energetici međunarodni tender za markiranje goriva

Izvor: Pobjeda Petak, 15.10.2021. 09:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: VGstockstudio/shutterstock.com)Ilustracija
U Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI), na čijem je čelu Mladen Bojanić, ne očekuju da će novi zakon o energetici, koji će uspostaviti regulativu za markiranje goriva, biti brzo donesen, saopšteno je Pobjedi iz tog resora.

Oni su juče tvitnuli da je neophodno organizovati međuresorno radno tijelo koje će napraviti analize i dati prijedloge u cilju zaštite privrede i standarda građana. Naglasili su i da markiranje goriva nije uslov za izmjenu akcizne politike. Sa protesta, koji je juče u organizaciji SDP-a održan ispred Ministarstva finansija, poručeno je da država može i mora uticati na smanjenje akciza na gorivo.

- Trenutno smo u fazi završetka prijedloga zakona o energertici, nakon čega je potrebno pribaviti neophodne administrativne, kao i saglasnost Energetske zajednice, kako bi se on našao u skupštinskoj proceduri, što iziskuje određeno vrijeme. Zbog toga ne očekujemo da će to biti brzo - kazali su Pobjedi iz MKI.

Ministar finansija Milojko Spajić je u ponedjeljak saopštio da bi se tek nakon uvođenja obaveznog markiranja goriva, odnosno hemijske akcizne markice, otvorio prostor za smanjenje akciza na gorivo, jer bi smanjilo šverc.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija su naveli da će nakon donošenja zakona biti raspisan međunarodni tender za markiranje goriva i da su već obavili nekoliko konsultativnih sastanaka sa stručnjacima iz ove oblasti. Objasnili su da je u planu formiranje posebnog kontrolnog tijela, uvezanog sa Mašinskim fakultetom, koji će imati sertifikovanu laboratoriju za markiranje naftnih derivata.

- U svakom trenutku količina markera na kontrolnom mjestu mora proporcionalno da odgovara količini markera kojom je gorivo označeno prilikom uvoza. Ukoliko se utvrdi da količina markera na kontrolnom (prodajnom) mjestu nije odgovarajuća, protiv firme kod koje se utvrdi nepravilnost će biti pokrenut prekršajni postupak - objasnili su iz MIK-a.

Mirko Stanić (SDP) je na jučerašnjem protestu kazao da su se okupili da pošalju poruku ministru finansija Milojku Spajiću i drugim ministrima da je postojeće stanje sa cijenama goriva neodrživo.

- Nije istinita teza Spajića da država ne može da utiče na cijenu goriva. Država može i mora uticati na smanjenje akciza - kazao je Stanić na protestu povodom 13. poskupljenja goriva ove godine.

Istakao je da imaju javnu podršku svih političkih partija da se akcize smanje.

- Očekujemo da predsjednik Skupštine Aleksa Bečić zakaže hitnu sjednicu sa tom tačkom dnevnog reda - naveo je Stanić i podsjetio da je u skupštinskoj proceduri njihov prijedlog zakona koji tretira smanjenje akciza. Upozorio je da bi, ako se ovako nastavi, za mjesec litar goriva mogao koštati 1,5 eura i naglasio da to povlači rast cijena svih proizvoda i usluga.

Cijene eurodizela i lož ulja su od utorka veće po šest centi i iznose 1,3 eura i 1,27 eura, dok je eurosuper 95 i 98 poskupio četiri, odnosno tri centa na 1,43 i 1,46 eura.

Vlada Hrvatske na 30 dana ograničila cijene goriva

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je juče na sjednici Vlade da donose uredbu kojom će na 30 dana ograničiti cijenu benzina na 11,10 kuna, a dizela na 11 kuna, odnosno 1,48 i 1,46 eura.

Kako je objasnio, Vlada može radi zaštite potrošača uredbom ograničiti cijene naftnih derivata i to i čini.

- Uzimajući u obzir sadašnji ekonomski trenutak, nepredvidivost cijene nafte na svjetskom tržištu i uticaj cijene goriva na ukupnu ekonomsku aktivnost i standard građana, s ciljem neometanog daljeg ekonomskog oporavka, Vlada je odlučila iskoristiti mogućnost da na rok od 30 dana stabilizuje cijene benzina i dizela, na temelju Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata - rekao je hrvatski premijer.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.