NavMenu

U planu gradnja novog energetski efikasnog objekta za potrebe državnih organa - Vrijednost investicije 16 mil EUR

Izvor: eKapija Petak, 15.10.2021. 12:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Ben_Kerckx)Ilustracija
U okviru projekta "Unaprijeđenje energetske efikasnosti u javnim zgradama" planirana je izgradnja novog objekta za potrebe državnih organa, a Vlada je ne poslednjoj sjednici usvojila infomraciju o realizaciji ovog projekta.

Kako je navedeno, projekat se sprovodi u skladu sa ugovorom o kreditu, ugovorom o grantu i posebnim ugovorom, koji su potpisani između KfW banke i Vlade Crne Gore.

Objekat će se graditi u skladu sa visokim standardom energetske efikasnosti (standard za zgrade nulte potrošnje ili Energy Plus zgrade). Planirana površina objekta je od 5.000 do 8.000 m2, što će biti definisano nakon izrade Idejnog
projekta, a u zavisnosti od raspoloživog budžeta. Planirani budžet za ovu namjenu je 16 mil EUR, od čega će 12 miliona biti obezbijeđeno iz sredstava projekta, a 4 miliona iz budžeta Crne Gore.

- Za potrebe definisanja tehničkih karakteristika objekta i pripreme ulaznih podataka za javni arhitektonski konkurs, angažovan je Institut Fraunhofer IBF, kroz ugovor koji se finansira iz dodatnog granta, obezbijeđenog od strane KfW banke - navedeno je u dokumentu koji je objavila Vlada.

Kako je objašnjeno, nakon prikupljanja podataka o potencijalnim lokacijama, u saradnji sa Upravom za katastar i državnu imovinu, došlo se do zaključka da je najpogodnija lokacija za izgradnju objekta UP 5, zona B, zahvat DUP "Nova Varoš 2" u Podgorici, koja obuhvata k.p.2221/2 i k.p.2215/1 KO Podgorica II. Katastarska parcela 2221/2, površine 1007 m2 je vlasništvo države Crne Gore, dok je subjekat raspolaganja Glavni grad, a katastarska parcela 2215/1, takođe je vlasništvo države Crne Gore, a subjekat raspolaganja Vlada Crne Gore.

Na ovoj urbanističkoj parceli, kako je navedeno, već postoji izgrađen objekat, koji je ranije bio namijenjen za potrebe CANU-a. Ostali dio parcele nije priveden namjeni.

Kako bi se počelo sa aktivnostima vezanim za izgradnju objekta, neophodno je da Vlada Crne Gore donese odluku o korišćenju dijela parcela k.p.2221/2 i k.p.2215/1 KO Podgorica II, koje spadaju u UP5, zona B, DUP Nova Varoš 2 za potrebe izgradnje administrativnog objekta za potrebe državnih organa, kroz projekat "Unaprijeđenje energetske efikasnosti u javnim zgradama".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.